Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Združenie ASEAN napriek istým obavám prijalo deklaráciu ľudských práv

Foto: TASR/AP

Regionálny blok ASEAN združuje Kambodžu, Vietnam, Thajsko, Laos, Barmu, Indonéziu, Malajziu, Singapur, Filipíny a Brunej.

Phnom Pénh 18. novembra (TASR) - Združenie krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) prijalo dnes deklaráciu ľudských práv i napriek obavám, že tento dokument nebude vyhovovať medzinárodným štandardom.

Najvyšší predstavitelia bloku desiatich krajín podpísali deklaráciu v prvý deň 21. summitu ASEAN-u v kambodžskom hlavnom meste Phnom Pénh.

"(Táto deklarácia) môže byť zaiste použitá ako monitorovací prostriedok dodržiavania, ochrany a podpory ľudských práv v krajinách ASEAN-u," povedal podľa agentúry DPA generálny tajomník združenia Surin Pitsuwan.

"Pre ASEAN je dôležitým kritériom, aby sa čestne držal svojich záväzkov v oblasti ľudských práv," povedal indonézsky minister zahraničných vecí Marty Natalegawa.

Tento týždeň však 62 ľudskoprávnych organizácií vrátane Amnesty International a Human Rights Watch uviedlo, že návrh dokumentu "nepochybne" nespĺňa existujúce medzinárodné štandardy.

Aktivisti kritizovali ustanovenia, podľa ktorých sa práva - ako tvrdia - môžu stať objektom reštrikcií na základe národnej bezpečnosti či verejnej morálky. Záverečný text dokumentu nebol zverejnený.

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová začiatkom tohto mesiaca vyzvala ASEAN, aby ešte popracoval na zdokonalení deklarácie.

Minister Natalegawa ale v sobotu zdôraznil, že do deklarácie boli vsunuté doložky, zabezpečujúce, aby jej implementácia bola v súlade so Všeobecnou deklaráciou ľudských práv a s Viedenským akčným programom ľudských práv.

Regionálny blok ASEAN združuje Kambodžu, Vietnam, Thajsko, Laos, Barmu, Indonéziu, Malajziu, Singapur, Filipíny a Brunej.