Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Združenie srbských obcí sa vytvorí podľa prvej dohody, rozhodol súd

Ilustračné foto Foto: Wikipedia/Wolfgang Glock

Kosovská prezidentka Atifete Jahjagová v októbri po sérii opozičných protestov predložila danú dohodu na súde na ústavné preskúmanie.

Priština 24. decembra (TASR) - Kosovský ústavný súd rozhodol, že Združenie srbských obcí (ZSO) v Kosove bude vytvorené podľa prvej dohody, ktorú koncom augusta v Bruseli podpísali predstavitelia Belehradu a Prištiny. Informovala o tom dnes agentúra Tanjug s odvolaním sa na miestne médiá.

Kosovská prezidentka Atifete Jahjagová v októbri po sérii opozičných protestov predložila danú dohodu na súde na ústavné preskúmanie. Ten však zistil, že určité aspekty dohody o ZSO neboli v plnom súlade s kosovskou ústavou.

Toto rozhodnutie ruší dočasné opatrenie zavedené 10. novembra, ktorým sa prerušila všetka činnosť v spojitosti s vytvorením ZSO. Rozhodnutie súdu nadobudlo okamžitú platnosť.

Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič označil novembrové opatrenie za úder bruselskému dialógu a ohrozenie regionálnej stability. Podľa neho sa Priština vysmieva medzinárodnému spoločenstvu a Európskej únii, pretože nie je možné, aby niekto pozastavil bruselskú dohodu. Kosovský premiér Isa Mustafa vyjadril podporu tejto iniciatíve a vyhlásil, že vláda bude rešpektovať verdikt súdu.

Dohoda o vytvorení ZSO vyvolala v Kosove politické nepokoje, opoziční poslanci dokonca vypustili v parlamente slzotvorný plyn. Opozičný blok zostavený z hnutia Vetëvendosje (Sebaurčenie), Aliancie budúceho Kosova (AAK) a Iniciatívy pre Kosovo (NISMA) vyhlásil, že bude narušovať činnosť parlamentu, pokým vláda neodvolá túto dohodu - ako aj ďalšiu, vymedzujúcu hranice s Čiernou Horou.

K dohode medzi srbským premiérom Aleksandarom Vučičom a Mustafom došlo 25. augusta v Bruseli na rokovaniach, ktoré sprostredkovala Európska únia. Predseda srbskej vlády pre tamojšiu štátnu televíziu RTS potvrdil, že sa podarilo dosiahnuť konsenzus a podpísať dohody o vytvorení ZSO v Kosove, o telekomunikačných a energetických otázkach či o moste cez rieku Ibar v Kosovskej Mitrovici, ktorý bol uzavretý pre dopravu.

Vučič povedal, že ZSO v bude mať široké právomoci, prezidenta, viceprezidenta, zhromaždenie, erb a vlajku a Srbsko bude môcť tento subjekt finančne podporovať.