Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj a Johnson diskutovali o nemožnosti návratu Ruska do G7

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Obaja sa zhodli, že v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine či okupáciou Krymu nie je možné hovoriť o návrate Ruskej federácie na medzinárodnú platformu, kde sa riešia globálne problémy.

Kyjev 22. augusta (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a britský premiér Boris Johnson diskutovali o nemožnosti návratu Ruska do skupiny G7, kým jeho agresia voči Ukrajine pokračuje, informovalo vo štvrtok tlačové oddelenie kancelárie prezidenta Ukrajiny.

"Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj telefonoval s premiérom Spojeného kráľovstva Borisom Johnsonom. Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval Borisovi Johnsonovi za pevnú a zásadovú pozíciu Spojeného kráľovstva na podporu Ukrajiny na základe nedávnych vyhlásení o možnom návrate Ruska do G7," citovala z vyhlásenia Zelenského tlačového oddelenia agentúra Ukrinform.

Zelenskyj a Johnson zdôraznili nemožnosť obnovenia členstva Ruska v skupine G7, kým "Rusko systematicky porušuje medzinárodné právo a podkopáva európsku a globálnu bezpečnosť".

Obaja sa zhodli, že "v súvislosti s prebiehajúcou ruskou agresiou na Ukrajine, okupáciou Krymu a nedodržaním dohôd z Minska" nie je možné hovoriť o návrate Ruskej federácie na medzinárodnú platformu, kde sa riešia globálne problémy.

Zelenskyj bol "ubezpečený, že takáto jasná pozícia bude demonštrovaná na nasledujúcom summite G7 vo Francúzsku 24. až 26. augusta".

Johnson zároveň pozval ukrajinského prezidenta na oficiálnu návštevu Spojeného kráľovstva.