Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Kyjev pracuje na zvýšení účinnosti bezpilotných lietadiel

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozpráva počas jeho koncoročnej tlačovej konferencie v Kyjeve 19. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Informoval, že s predstaviteľmi vlády a armády v Kyjeve hovoril o tom, aké drony sú v sklade, a aké sú potrebné na fronte.

Kyjev 21. decembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu večer uviedol, že Ukrajina sa v boji proti ruským inváznym jednotkám čoraz viac spolieha na bezpilotné lietadlá každého druhu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Ide o zjavnú prioritu štátu a konkrétny spôsob ochrany životov našich bojovníkov," povedal Zelenskyj vo svojom večernom videopríhovore.

Informoval, že s predstaviteľmi vlády a armády v Kyjeve hovoril o tom, aké drony sú v sklade, a aké sú potrebné na fronte. "Logistika bude urýchlená," povedal prezident. Pracuje sa aj na zlepšení účinnosti bezpilotných lietadiel.

Ukrajinskí a ruskí vojaci pomocou malých dronov s kamerou pozorujú každý pohyb nepriateľa na bojisku. Takéto drony môžu tiež zhadzovať malé výbušné nálože. Rusko zároveň takmer každú noc nasadzuje proti civilným cieľom v ukrajinských mestách bezpilotné lietadlá iránskej výroby. Ukrajina naďalej svoje drony rozvíja. Pri útokoch na ciele v Rusku doteraz nespôsobili veľké škody, píše DPA.