Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj navštívi v pondelok Švajčiarsko

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR- Jaroslav Novák

Očakáva sa, že každoročnému fóru vo švajčiarskych Alpách budú dominovať práve konflikty na Ukrajine a v Pásme Gazy.

Kyjev 14. januára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívi v pondelok Švajčiarsko, oznámila v nedeľu jeho kancelária. Zúčastni sa tam aj na Svetovom ekonomickom fóre v Davose, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Prezident Zelenskyj začne 15. januára svoju návštevu Švajčiarska," uviedla kancelária ukrajinského prezidenta.

Zároveň dodala, že Zelenskyj sa počas návštevy stretne s lídrami oboch komôr parlamentu, prezidentkou Violou Amherdovou a zúčastni sa aj na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

Očakáva sa, že každoročnému fóru vo švajčiarskych Alpách budú dominovať práve konflikty na Ukrajine a v Pásme Gazy. Ukrajina sa pritom v súčasnosti snaží bojovať aj proti vojnovej únave medzi svojimi spojencami, píše AFP.

Poradcovia pre národnú bezpečnosť z 83 krajín viedli v nedeľu v Davose rokovania na základe 10-bodové návrhu ukrajinského prezidenta na dosiahnutie trvalého a spravodlivého mieru na Ukrajine, ktorá sa už takmer dva roky bráni ruskej invázii.

Týmto rokovaniam predsedal šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak a švajčiarsky minister zahraničných vecí Ignazio Cassis.

Rokovania boli zamerané predovšetkým na kritéria pre ukončenie bojov a stiahnutie ruských vojakov, pre dosiahnutie spravodlivosti za spáchané vojnové zločiny a na prevenciu ďalšej eskalácie konfliktu.

Cassis pritom uviedol, že počas rokovaní sa podarilo nájsť spôsob, ako do tohto procesu v istom bode zapojiť aj Rusko. Avšak zatiaľ na to nie je podľa neho pripravený ani Kyjev, ani Moskva.