Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj navštívil Chersonskú oblasť, ktorú čiastočne okupuje Rusko

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 22. marca 2023. Foto: TASR/AP

Zelenskyj povedal, že miestne úrady v obci postupne obnovujú základné služby ako elektrinu a vodu a rekonštruujú zdravotnícke centrum.

Kyjev 23. marca (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok navštívil Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny, ktorú čiastočne kontrolujú ruské sily. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Pracovná cesta v Chersonskej oblasti. Obec Posad-Pokrovske, kde boli v dôsledku totálnej ruskej invázie zničené domy a zariadenia civilnej infraštruktúry," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti.

Ukrajinské sily oslobodili Cherson, administratívne centrum Chersonskej oblasti, vlani v novembri po stiahnutí ruských vojsk. Ruské sily časť tohto administratívne celku na ľavom brehu Dnepra stále okupujú a mesto pravidelne ostreľujú.

Podľa gubernátora Chersonskej oblasti Olexandra Prokudina ruské ostreľovanie za uplynulých 24 hodín zabilo jednu osobu.

Zelenskyj povedal, že miestne úrady v obci postupne obnovujú základné služby ako elektrinu a vodu a rekonštruujú zdravotnícke centrum. "Ľudia sa vracajú... Hovoril som s miestnymi o ich problémoch a potrebách," dodal.

Stretol sa tiež s miestnymi predstaviteľmi a diskutovali o odmínovaní a rekonštrukcii oslobodeného územia.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal vlani v septembri dekrét, ktorým anektoval štyri ukrajinské administratívne územia vrátane Chersonskej oblasti aj napriek tomu, že ju ruské sily nemali vojensky úplne pod kontrolou. Západ túto nezákonnú anexiu odsúdil a neuznáva ju.