Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj odvolal tajomníka bezpečnostnej rady Danilova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Dôvod výmeny nebol bezprostredne známy. Danilov bol tajomníkom RNBO od októbra 2019.

Kyjev 26. marca (TASR) - Tajomníka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexija Danilova odvolali z funkcie, nahradil ho riaditeľ zahraničnej spravodajskej služby Olexandr Lytvynenko. Oznámila to v utorok kancelária ukrajinského prezidenta, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Dôvod výmeny nebol bezprostredne známy. Danilov bol tajomníkom RNBO od októbra 2019. Na tento post ho vymenovali niekoľko mesiacov po tom, ako sa stal ukrajinským prezidentom Volodymyr Zelenskyj.

RNBO plní koordinačnú úlohu v otázkach národnej bezpečnosti a obrany pod vedením prezidenta. Tvoria ju vysokopostavení politickí a bezpečnostní predstavitelia krajiny, vysvetľuje Reuters.

Od ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 pristúpil Zelenskyj k viacerým výmenám bezpečnostných a obranných predstaviteľov krajiny. Vo februári odvolal aj hlavného veliteľa ukrajinskej armády Valerija Zalužného, ktorého nahradil Olexandr Syrskyj, ktorý predtým velil ukrajinským pozemným silám.

Kancelária ukrajinského prezidenta na svojej webovej stránke uviedla, že novým šéfom ukrajinskej zahraničnej spravodajskej služby bude Oleh Ivaščenko.