Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj označil svoje turné po Európe za „začiatok novej etapy“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas rokovania za okrúhlym stolom v rámci mimoriadneho summitu lídrov členských krajín EÚ v Bruseli vo štvrtok 9. februára 2023. Foto: TASR/AP

V Londýne Zelenskyj podľa vlastných slov vycítil, že Briti naozaj chcú, aby Ukrajina vyhrala nad ruskou inváziou.

Kyjev 11. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ukončil v piatok svoje európske turné v pozitívnom duchu a označil ho za "začiatok novej etapy" spolupráce, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

"Londýn, Paríž, Brusel - všade som v týchto dňoch hovoril o tom, ako môžeme posilniť našich vojakov," povedal Zelenskyj vo videoposolstve. "Sú tu veľmi dôležité dohody a dostali sme dobré signály," dodal.

Ukrajinský prezident ďalej spresnil, že sa to týka rakiet a tankov dlhšieho doletu. Pre zabezpečení bojových lietadiel pre ukrajinské jednotky je však podľa neho potrebné vykonať viac práce v ďalšej úrovni spolupráce.

V Londýne Zelenskyj podľa vlastných slov vycítil, že Briti naozaj chcú, aby Ukrajina vyhrala nad ruskou inváziou. Stretnutie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Paríži bolo dôležité z hľadiska výmeny argumentov, povedal.

"Bude tu viac podpory," prisľúbil Zelenskyj Ukrajincom. Tohtotýždňovú účasť na summite Európskej únie (EÚ) a návštevu Európskeho parlamentu označil za "začiatok novej etapy", cituje DPA.

"V tejto novej etape spolupráce Ukrajina nebude v európskych inštitúciách len hosťom, ale plnohodnotným členom Európskej únie," uviedol Zelenskyj.