Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj oznámil, že prvé americké tanky Abrams už sú na Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Washington ešte v januári odobril dodanie 31 tankov Abrams poháňaných turbínovým motorom na Ukrajinu.

Kyjev 25. septembra (TASR) - Prvá várka amerických tankov Abrams dorazila na Ukrajinu, oznámil v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Dobré správy od ministra (obrany Rustema) Umerova. (Tanky) Abrams už sú na Ukrajine a sú pripravované na posilnenie našich brigád," uviedol Zelenskyj. Počet tankov, ktoré dorazili na Ukrajinu, bližšie nešpecifikoval. "Som vďačný našim spojencom za plnenie dohôd!" dodal.

Washington ešte v januári odobril dodanie 31 tankov Abrams poháňaných turbínovým motorom na Ukrajinu. Kyjev má navyše od svojich európskych spojencov k dispozícii tanky Leopard 2 nemeckej výroby a britské tanky Challenger.

Ukrajina dostala Abrams-y takmer štyri mesiace po spustení protiofenzívy zameranej na oslobodenie Ruskom okupovaného územia. Kyjev dosiaľ hlásil pomalý, no stabilný pokrok ofenzívnych operácii a oslobodenie niekoľkých obcí. Zatiaľ si však vynútil rozsiahly ústup ruských síl, ako sa mu trikrát podarilo vlani, pripomína Reuters. Moskva tvrdí, že ukrajinská protiofenzíva zlyhala.