Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj poďakovaj Bidenovi za dodanie rakiet ATACMS

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu 11. októbra 2023 obracia na Kontaktnú skupinu pre obranu Ukrajiny počas stretnutia ministrov obrany NATO v sídle NATO v Bruseli. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že dodanie týchto zbraní nebude mať vplyv na priebeh vojny a len predĺži "utrpenie" Ukrajiny.

Kyjev 20. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval vo štvrtok svojmu americkému partnerovi Joeovi Bidenovi za "životne dôležitú" podporu pre jeho krajinu a privítal dodanie rakiet dlhého doletu typu ATACMS. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Ukrajina v utorok uviedla, že prvýkrát úspešne nasadila do bojov proti ruským jednotkám strelu s doletom do 165 kilometrov, ktorú Washington Kyjevu dodal v tajnosti.

"Ukrajina je vďačná za životne dôležitú a vytrvalú podporu USA v našom boji za slobodu a proti ruskej agresii," napísal Zelenskyj na platforme X (predtým Twitter) po telefonáte s Bidenom.

"Ukrajinci sú veľmi posmelení dodaním (rakiet) ATACMS, a naši bojovníci ich dobre využijú na bojisku," dodal.

Zelenskyj tiež informoval Bidena o prijatí protikorupčného zákona v ukrajinskom parlamente, ktorý podľa neho "predstavuje posun v reformách na ceste k otvoreniu prístupových rokovaní Ukrajiny do EÚ", čo je dlhodobým cieľom Kyjeva.

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že dodanie týchto zbraní nebude mať vplyv na priebeh vojny a len predĺži "utrpenie" Ukrajiny, pripomína AFP.