Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj podpísal zákon zakazujúci komerčný dovoz kníh z Ruska

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Návrh zákona ukrajinský parlament schválil pred rokom, takisto vyžaduje špeciálne povolenie na dovoz kníh v ruskom jazyku z tretích krajín.

Kyjev 22. júna (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v štvrtok zakázal komerčný dovoz kníh z Ruska. TASR informuje podľa portálu britskej televízie Sky News.

"Som presvedčený, že tento zákon je správny," napísal Zelenskyj na platforme Telegram. Potvrdil, že podpísal návrh zákona, ktorý zakazuje aj komerčný dovoz kníh vytlačených v Bielorusku a na ukrajinských územiach okupovaných Ruskom.

Návrh zákona ukrajinský parlament schválil pred rokom, takisto vyžaduje špeciálne povolenie na dovoz kníh v ruskom jazyku z tretích krajín.

Zelenského prezidentský úrad na Twitteri uviedol, že to "posilní ochranu ukrajinského kultúrneho a informačného priestoru pred protiukrajinskou ruskou propagandou".

Ukrajina uskutočňuje proces "derusifikácie", ako ho sama nazýva. Argumentuje, že je potrebné zrušiť stáročnú politiku, ktorá bola zameraná na zničenie ukrajinskej identity.

Ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko sa prezidentovi poďakoval za podpísanie návrhu zákona.

"Prijatie tohto návrhu zákona ochráni sektor vydavateľstiev ukrajinských kníh a ich distribúcie pred zhubným vplyvom ´ruského sveta´," napísal Tkačenko na Telegrame.