Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Pri útoku na múzeum v Kupiansku zahynul jeden človek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zúčastňuje na spoločnej tlačovej konferencii s estónskou premiérkou Kajou Kallasovou po ich stretnutí v ukrajinskom Žitomyre v pondelok 24. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Pod troskami sa stále nachádzajú ľudia a na mieste stále prebiehajú záchranné operácie, napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v aplikácii Telegram a pripojil i video zničenej budovy múzea.

Kyjev 25. apríla (TASR) — Najmenej jedna osoba prišla o život a ďalších desať utrpelo zranenia pri útoku na vlastivedné múzeum v meste Kupiansk v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. V utorok to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian.

"Pod troskami sa stále nachádzajú ľudia a na mieste stále prebiehajú záchranné operácie," napísal Zelenskyj v aplikácii Telegram a pripojil i video zničenej budovy múzea. Podobné video na Twitteri zverejnil aj poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko.

"(Rusko) vraždí Ukrajincov absolútne barbarskými spôsobmi," dodal Zelenskyj. Moskva podľa neho "robí všetko preto, aby Ukrajinu kompletne zničila — naše dejiny, kultúru i národ". Podľa miestnych úradov ruské sily vypálili na Kupiansk dve rakety zo systému S-300.

Ukrajinským jednotkám sa podarilo Kupiansk, ktorý je zároveň dôležitým železničným uzlom, dostať pod opätovnú kontrolu vlani v septembri. Pre obavy z útokov ruských síl však miestni predstavitelia v marci nariadili najzraniteľnejším obyvateľom Kupianska evakuáciu.