Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj pricestoval do Saudskej Arábie na rokovania o mierovom pláne

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Zelenskyj v príspevku uviedol, že do Saudskej Arábie pricestoval, aby pokračoval v pravidelnom dialógu s korunným princom Muhammadom bin Salmánom.

Rijád 27. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v utorok na návštevu Saudskej Arábie, kde bude rokovať aj o svojom mierovom pláne a výmenách vojnových zajatcov. Na sociálnej sieti Facebook to oznámil samotný Zelenskyj, informuje TASR.

V príspevku uviedol, že do Saudskej Arábie pricestoval, aby pokračoval v pravidelnom dialógu s korunným princom Muhammadom bin Salmánom.

"Téma číslo jedna - mierový plán... Sme blízko k uskutočneniu prvého mierového summitu a spolieham sa na pokračovanie aktívnej podpory Saudskej Arábie," napísal Zelenskyj. K príspevku zverejnil fotografie, ako vystupuje z lietadla a ako ho vítajú saudskoarabskí predstavitelia.

"Téma číslo dva - návrat vojnových zajatcov a deportovaných osôb. Vedenie kráľovstva už prispelo k prepusteniu našich ľudí. Verím, že aj toto stretnutie prinesie výsledky," pokračoval ukrajinský prezident.

Dodal, že v Saudskej Arábii plánuje rokovať o možných oblastiach ekonomickej spolupráce a účasti Saudskej Arábie na obnove Ukrajiny.

Saudská Arábia si udržuje dobré vzťahy s Ukrajinou i Moskvou a sprostredkovateľom medzi oboma bojujúcimi krajinami bola aj predtým. V septembri 2022 napríklad pomohla vyjednať oslobodenie vyše 200 ukrajinských zajatcov, pripomína agentúra AFP.

Vlani kráľovstvo usporiadalo rokovania o vojne na Ukrajine za účasti takmer 40 krajín, Rusko sa však na nich nezúčastnilo.