Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj pricestuje večer do Paríža, tvrdia diplomatické zdroje

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom 14. mája 2023 v Berlíne. Foto: TASR/AP

V Paríži sa Zelenskyj podľa citovaných zdrojov stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Berlín/Paríž 14. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestuje v nedeľu večer do francúzskej metropoly Paríž, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje.

V Paríži sa Zelenskyj podľa citovaných zdrojov stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Podľa novín Le Figaro sa stretne aj s premiérkou Élisabeth Borneovou a ministerkou zahraničných vecí Catherine Colonnovou. Lietadlo so Zelenským by malo pristáť na leteckej základni Vélizy-Villacoublay neďaleko Paríža.

Volodymyr Zelenskyj v nedeľu absolvoval návštevu Nemecka, počas ktorej sa stretol s kancelárom Olafom Scholzom a s prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. Od šéfa nemeckej vlády dostal prísľub, že Berlín bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to len bude potrebné.

V sobotu bol ukrajinský prezident na návšteve Talianska, kde absolvoval schôdzky s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom a s premiérkou Giorgiou Meloniovou. Na súkromnej audiencii vo Vatikáne ho prijal aj pápež František, s ktorým Zelenskyj hovoril aj o deportáciách ukrajinských detí do Ruska.