Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj prirovnal obliehanie Mariupolu k „teroristickej operácii

Na archívnej snímke z 18. apríla 2022 ukrajinská vlajka sa nachádza na ceste v čiernomorskom obliehanom meste Mariupol počas 54. dňa ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Kyjev informoval, že v stredu sa po niekoľkých neúspešných pokusoch podarilo evakuovať z mesta civilistov v štyroch autobusoch.

Kyjev 21. apríla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok prirovnal ruské obliehanie prístavného mesta Mariupol, v ktorom sa stále nachádzajú tisícky civilistov, k "teroristickej operácii". TASR informuje podľa správy americkej televíznej stanice CNN, ktorá citovala zo Zelenského rozhovoru pre francúzsku televíziu BFMTV.

"Armáda Ruskej federácie nám neumožňuje prejsť cez obsadených 120 kilometrov, aby sme dnes dokázali vojensky odblokovať Mariupol. Rokujeme o otváraní humanitárnych koridory a niektorí ľudia odchádzajú. Tisícky osôb tam však sú zablokované a Rusko im zatiaľ neumožnilo dostať sa von," oznámil Zelenskyj.

Ukrajinskí velitelia v teréne uviedli, že ruské sily nedodržali dohody o otvorení humanitárnych koridorov a pokračovali v bombardovaní Mariupolu. Desaťtisíce civilistov podľa ukrajinských orgánov stále čakajú na evakuáciu zo zničeného prístavného mesta.

Kyjev informoval, že v stredu sa po niekoľkých neúspešných pokusoch podarilo evakuovať z mesta civilistov v štyroch autobusoch.

Zelenskyj tvrdí, že v komplexe oceliarní Azovstaľ v Mariupole sa ukrýva približne 1000 civilistov. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi nariadil, aby ruská armáda oceliarne blokovala, ale nevpadla do nich.