Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj prirovnal vojnu na Ukrajine k útoku na Pearl Harbor

Na snímke z videa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozpráva počas virtuálneho prejavu v americkom Kongrese vo Washingtone 16. marca 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí líder počas svojho príhovoru opäť zopakoval žiadosť o vytvorenie bezletovej zóny nad územím Ukrajiny.

Washington/Kyjev 16. marca (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu počas príhovoru k americkému Kongresu prirovnal ruskú inváziu na Ukrajinu k útoku na americkú základňu Pearl Harbor i pádu dvojičiek Svetového obchodného centra a znova požiadal o vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Je to hrôza, ktorú Európa za posledných 80 rokov nezažila," vyhlásil Zelenskyj.

"Spomeňte si na Pearl Harbor, na to hrozné ráno 7. decembra 1941, keď vaše nebo sčernelo od útokov lietadiel... Spomeňte si na 11. september, ten hrozný deň v roku 2001, keď sa zlo snažilo z vašich miest spraviť bojiská... Naša krajina toto zažíva každý deň," uviedol ukrajinský prezident.

Americkým zákonodarcom prehral tiež video, ktoré zachytáva zábery z vojnou zmietanej Ukrajiny. V krátkom videu mohli členovia Kongresu vidieť zničené budovy, ranených civilistov vrátane detí, zatiaľ čo v pozadí hrala pochmúrna hudba. V poslednom zábere tohto videa stáli slová "zatvorte nebo".

Nápis "Uzatvorte nebo nad Ukrajinou" počas virtuálneho prejavu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z Kyjeva v americkom Kongrese vo Washingtone 16. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Ukrajinskí líder tak počas svojho príhovoru opäť zopakoval žiadosť o vytvorenie bezletovej zóny nad územím Ukrajiny.

"Potrebujem ochrániť naše nebo. Potrebujem vaše rozhodnutie, vašu pomoc... Je príliš žiadať bezletovú zónu nad Ukrajinou, aby sa zachránili ľudia? Žiadam priveľa?" spýtal sa Zelenskyj, podľa ktorého by vyhlásenie bezletovej zóny zabránilo Rusku terorizovať ukrajinské slobodné mestá.

Na snímke z videa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozpráva počas virtuálneho prejavu v americkom Kongrese vo Washingtone 16. marca 2022.
Foto: TASR/AP



Svoj príhovor Zelenskyj ukončil slovami, ktoré adresoval priamo americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi.

"Prajem vám, aby ste sa stali lídrom sveta. Byť lídrom sveta však znamená byť lídrom mieru," uviedol Zelenskyj.

Oficiálni predstavitelia Spojených štátov i Severoatlantickej aliancie (NATO) opakovane uviedli, že odmietajú vyhlásiť bezletovú zónu nad Ukrajinou, pretože sa obávajú, že by tak bol Západ vtiahnutý do priameho konfliktu s Ruskom, ktoré vlastní jadrové zbrane, píše AFP.