Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj prišiel na summit Európskeho politického spoločenstva

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prichádza na tretí summit Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Granade vo štvrtok 5. októbra 2023. Vznik EPC inicioval v roku 2022 francúzsky prezident Emmanuel Macron. Slovensko bude zastupovať predseda vlády Ľudovít Ódor. Foto: TASR/AP

Naším spoločným cieľom je zaistiť bezpečnosť a stabilitu nášho spoločného európskeho domova, napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti.

Kyjev 5. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok pricestoval do španielskej Granady na summit Európskeho politického spoločenstva (EPC). TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Naším spoločným cieľom je zaistiť bezpečnosť a stabilitu nášho spoločného európskeho domova. Spolupracujeme s partnermi na zlepšovaní európskej bezpečnostnej architektúry, najmä regionálnej bezpečnosti. Ukrajina má v tomto smere zásadné návrhy," napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti.

Dodal, že Kyjev bude venovať pozornosť "najmä čiernomorskému regiónu, ako aj spoločnému úsiliu o posilnenie svetovej potravinovej bezpečnosti a slobodnej plavby".

Kľúčovou prioritou Ukrajiny pred príchodom zimy je posilnenie protivzdušnej obrany, pokračoval Zelenskyj. "Už sme položili základy pre nové dohody s partnermi a tešíme sa na ich schválenie a implementáciu," napísal. "Mal by to byť produktívny deň pre Ukrajinu a Európu ako celok," uzavrel.

Vznik EPC inicioval v roku 2022 francúzsky prezident Emmanuel Macron. Tretí summit EPC sa koná v Granade a Slovensko na ňom zastupuje predseda vlády Ľudovít Ódor.