Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj privítal plány na založenie medzinárodnej koalície

Britský premiér Rishi Sunak (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok 15. mája 2023. Foto: TASR/AP

Britský premiér Rishi Sunak a predseda holandskej vlády Mark Rutte v utorok prisľúbili vytvorenie "medzinárodnej koalície".

Kyjev 17. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal sľub Británie a Holandska vybudovať medzinárodnú koalíciu, ktorej cieľom bude pomôcť Ukrajine získať stíhačky F-16. TASR o tom informuje podľa stredajšej správy denníka The Guardian.

Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore uviedol, že ide o dobrý začiatok koalície. "Všetkým ďakujem," povedal. Ocenil aj podporu Francúzska pre túto koalíciu.

Britský premiér Rishi Sunak a predseda holandskej vlády Mark Rutte v utorok prisľúbili vytvorenie "medzinárodnej koalície". Jej cieľom bude pomáhať ukrajinským vzdušným silám od výcviku pilotov až po zaobstaranie stíhačiek F-16.

Západné krajiny sa doteraz zdráhali poskytnúť Ukrajine moderné stíhačky, aby jej pomohli získať leteckú prevahu nad Ruskom.

Sunak v pondelok okrem toho uviedol, že Británia sa pripravuje na otvorenie školy pre ukrajinských pilotov. Francúzsky prezident Emmanuel Macron približne v rovnakom čase ponúkol výcvik ukrajinských pilotov, no vylúčil posielanie bojových lietadiel na Ukrajinu.