Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Rusko v noci podniklo 40 raketových a 40 dronových útokov

Ukrajinský vojak. Foto: TASR/AP

Potrebujeme systémy protivzdušnej obrany a ďalšiu obrannú pomoc, nielen zatvárať oči a viesť zdĺhavé diskusie, uviedol ukrajinský prezident.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 11. apríla (TASR) - Rusko v noci na štvrtok vystrelilo na Ukrajinu viac než 40 rakiet a uskutočnilo 40 dronových útokov, pričom cielilo na "kritickú infraštruktúru" krajiny, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý zároveň opätovne požiadal o dodanie systémov protivzdušnej obrany Kyjevu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"V noci Rusko vystrelilo viac než 40 rakiet a 40 dronov na Ukrajinu," napísal Zelenskyj na platforme X. "Niektoré rakety a drony (iránskej výroby) Šáhid boli úspešne zostrelené. Žiaľ, len časť z nich. Ruskí teroristi opäť raz cielili na kritickú infraštruktúru," dodal ukrajinský prezident.

Zároveň spresnil, že došlo k ďalšiemu "ohavnému" útoku na veľkomesto Charkov i na Charkovskú oblasť. "Cielili však aj na objekty v Kyjevskej, Záporožskej, Ľvovskej a Odeskej oblasti," napísal.

"Všetci naši európski susedia a ďalší partneri vidia kritickú potrebu Ukrajiny pre systémy protivzdušnej obrany. Práve teraz, s našou schopnosťou prekonať ruský teror, môže svet ukázať, že s každým terorom sa zaobchádza rovnako ako so zločinom. Ak však bude Rusku umožnené v tom pokračovať, ak ruské rakety a bezpilotné lietadlá budú naďalej útočiť nielen na Ukrajinu, ale aj na odhodlanie našich spojencov, bude to znamenať globálnu licenciu na teror," uviedol Zelenskyj na platforme X.

"Potrebujeme systémy protivzdušnej obrany a ďalšiu obrannú pomoc, nielen zatvárať oči a viesť zdĺhavé diskusie," dodal ukrajinský prezident, ktorý zároveň vyjadril vďačnosť "všetkým na svete, ktorí skutočne podporujú boj Ukrajiny o život".