Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj sa Scholzovi poďakoval za nemecký balík obrannej pomoci

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Nemecko oznámilo najnovší balík obrannej pomoci pre Ukrajinu 10. októbra. Jeho celková hodnota má dosiahnuť jednu miliardu eur.

Berlín 21. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok cez telefón poďakoval nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi za najnovší balík nemeckej pomoci na posilnenie ukrajinskej vzdušnej obrany, informuje agentúra DPA.

Zelenskyj zdôraznil najmä význam ďalšieho systému protivzdušnej obrany Patriot a systémov Iris-T, ktoré chce Berlín na Ukrajinu poslať v priebehu najbližších dní a zimných mesiacov.

Okrem systémov protivzdušnej obrany by balík mal obsahovať aj najmodernejšie tanky Leopard, samohybné protilietadlové systémy Gepard a potrebnú muníciu. Nemecko by malo Ukrajine dodať aj vybavenie pre ukrajinské špeciálne jednotky v hodnote približne 20 miliónov eur, ktoré bude obsahovať vozidlá, zbrane a výstroj.

Scholz v telefonáte potvrdil pokračujúcu a nezlomnú solidaritu s Ukrajinou pri pretrvávajúcej ruskej agresii.

Ukrajinský prezident and nemecký kancelár sa zároveň rozprávali o nemecko-ukrajinskom ekonomickom fóre, ktoré sa uskutoční budúci týždeň v Berlíne. Podujatia sa zúčastnia vysokopostavení predstavitelia vlád oboch krajín a podnikateľskej sféry. Zelenskyj v tejto súvislosti na platforme Telegram vyjadril nádej, že fórum bude úspešné.

Nemecko oznámilo najnovší balík obrannej pomoci pre Ukrajinu 10. októbra. Jeho celková hodnota má dosiahnuť jednu miliardu eur.