Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj telefonoval s Johnsonom, žiadal o zbrane s väčším dosahom

Na archívnej snímke z 15. marca 2022 britský premiér Boris Johnson a účastníci tlieskajú po videopríhovore ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského počas stretnutia lídrov desiatich severských, západoeurópskych a pobaltských štátov, ktorí sa zišli v utorok na summite v Londýne. Foto: TASR/AP

Johnson sa v utorok prostredníctvom videa prihovoril ukrajinským poslancom a vyhlásil, že Ukrajina porazí Rusko a opäť bude slobodnou krajinou.

Londýn 5. mája (TASR) - Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok opäť telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Hovorili o vývoji konfliktu s Ruskom a potrebách ukrajinskej armády. Tá okrem iného žiada o zbrane s väčším dosahom, ktoré by zabránili ruskému bombardovaniu civilistov na Ukrajine. Informoval o tom úrad premiéra na Downing Street. TASR správu prevzala od stanice Sky News a denníka The Guardian.

"Premiér zdôraznil aj dôležitosť nezávislého medzinárodného súdneho procesu, aby tí, ktorí nesú zodpovednosť za ohavnosti páchané na Ukrajine, neušli spravodlivosti. Uistil (Zelenského) aj o britskej podpore pri zhromažďovaní dôkazov o vojnových zločinoch (na Ukrajine)," povedal hovorca britskej vlády. Lídri oboch krajín sa dohodli, že o pár dní si opäť zavolajú.

Johnson sa v utorok prostredníctvom videa prihovoril ukrajinským poslancom a vyhlásil, že Ukrajina porazí Rusko a opäť bude slobodnou krajinou. Zároveň potvrdil ďalšiu dodávku vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 300 miliónov libier (358 miliónov eur). Nová zásielka zahŕňa zariadenia potrebné na vedenie tzv. elektronickej vojny, radarový systém zachytávajúci delostrelecké útoky, GPS vybavenie a tisíce zariadení na nočné videnie.