Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj uisťuje EÚ pred dôležitou správou o pokračovaní reforiem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou (nie je na snímke) po ich stretnutí v Kyjeve 4. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Ukrajina pracuje na nových zákonoch a posilnení štátnych inštitúcií, aby v krajine zaviedla normy Európskej únie, uviedol Zelenskyj v utorkovom večernom videopríhovore.

Kyjev 8. novembra (TASR) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uistil Európsku úniu o ďalších reformách pred tým, ako Európska komisia (EK) v stredu predloží správu o pokroku Ukrajiny v reformách. Kyjev dúfa, že odporučí začatie prístupových rokovaní. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Ukrajina pracuje na nových zákonoch a posilnení štátnych inštitúcií, aby v krajine zaviedla normy Európskej únie, uviedol Zelenskyj v utorkovom večernom videopríhovore. "Ukrajina bude v EÚ," povedal Zelenskyj s tým, že členstvo v Únii znamená pre Ukrajinu, ktorá bojuje proti vojenskej invázii Ruska, ekonomickú bezpečnosť a sociálnu stabilitu.

Eurokomisia zverejní v stredu správy o pokroku, ktoré dosiahli Ukrajina, Moldavsko a Gruzínsko pri plnení stanovených kritérií. Má tiež odporúčať, či s týmito krajinami začať rozhovory o členstve v EÚ, o čo budú následne rozhodovať lídri členských štátov na summite v Bruseli v polovici decembra.

Ukrajinskí predstavitelia už uviedli, že očakávajú odporúčanie začať prístupové rokovania do konca tohto roka.

Podľa Zelenského predsedníčka EK Ursula von der Leyenová vyslala počas návštevy Kyjeva minulú sobotu pozitívne signály.

"Už pripravujeme naše ďalšie kroky po tejto správe," povedal ukrajinský prezident v utorok.

Požiadavky EÚ na reformy sa týkajú najmä oblasti súdnictva a boja proti korupcii, predovšetkým na vysokej úrovni. Ukrajina by mala tiež posilniť normy v boji proti praniu peňazí a legislatívne obmedziť neprimeraný vplyv oligarchov.