Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Ukrajinská vlajka bude v okupovaných oblastiach znovu viať

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

V príhovore venovanom Dňu štátnej vlajky, ktorý si na Ukrajine v utorok pripomínajú, Zelenskyj uviedol, že farby ukrajinskej vlajky nebudú nikdy zamenené za iné.

Kyjev 23. augusta (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok prisľúbil, že bude chrániť národné farby ukrajinskej vlajky, pričom jeho krajina "nikdy neuzná" cudzích útočníkov. TASR o tom informuje na základe správy televízie Sky News.

V príhovore venovanom Dňu štátnej vlajky, ktorý si na Ukrajine v utorok pripomínajú, Zelenskyj uviedol, že farby ukrajinskej vlajky nebudú nikdy zamenené za iné.

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ okrem toho prisľúbil, že modro-žltá vlajka bude znovu viať aj na územiach, ktoré v súčasnosti okupujú nepriateľské vojská.

"Modro-žltá vlajka bude znovu viať všade tam, kde podľa práva má viať – vo všetkých dočasne okupovaných mestách i obciach Ukrajiny. Bude viať navždy. V Melitopole nad Námestím víťazstva, kde nemôže byť vlajka tých, ktorí vojnu prehrajú. V Chersone na Námestí slobody, kde nemôže byť vlajka tých, čo nevedia, čo je sloboda," vyhlásil Zelenskyj.

V Kyjeve zakázali tento týždeň všetky oslavné podujatia venované nadchádzajúcemu Dňu nezávislosti, ktorý si na Ukrajine pripomenú v stredu 24. augusta, keď zároveň uplynie šesť mesiacov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Ukrajinský prezident už varoval, že Rusko môže skúsiť pred týmto dňom podniknúť niečo "obzvlášť škaredé".