Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj vymenoval nových gubernátorov Doneckej a Rivnenskej oblasti

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Donecká oblasť je jednou zo štyroch ukrajinských oblastí, ktoré Rusko nezákonne anektovalo vlani v septembri.

Kyjev 29. decembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval nových gubernátorov Doneckej a Rivnenskej oblasti. Na základe prezidentských vyhlášok zverejnených vo štvrtok sa nimi stali Vadym Filaškin a Olexandr Koval, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Filaškin, ktorý od februára 2019 pôsobil vo funkcii námestníka doneckej oblastnej štátnej správy, bol vymenovaný za gubernátora Ruskom čiastočne okupovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Na poste vymenil Pavla Kyrylenka, ktorý sa v septembri stal šéfom protimonopolného úradu v Kyjeve.

Zelenskyj tiež vymenoval Olexandra Kovala za nového gubernátora západoukrajinskej Rivnenskej oblasti. Koval predtým viedol okresnú štátnu správu v jeho rodnom meste Kostopiľ.

Donecká oblasť je jednou zo štyroch ukrajinských oblastí, ktoré Rusko nezákonne anektovalo vlani v septembri. Hoci si Moskva robí nárok na celú oblasť, iba polovicu tohto regiónu na hranici s Ruskom okupujú ruské sily.

Ukrajina sa ruskej invázii bráni s podporou západných štátov už vyše 22 mesiacov. Ukrajinské sily spustili tento rok v lete protiofenzívu s cieľom oslobodiť okupované územia, ale ich postup sa zastavil. Kyjev sa však zaviazal, že znovu získa všetky územia obsadené Ruskom, vrátane Krymského polostrova, ktorý Kremeľ anektoval v roku 2014.