Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj:Ukrajina vie, že západná pomoc súvisí od situácie na bojisku

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj čaká na stretnutie s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom na summite NATO vo Vilniuse 12. júla 2023. Foto: TASR/AP

Výsledky summitu označil Zelenskyj za dobré, avšak optimálna by bola podľa neho priama pozvánka pre Ukrajinu na vstup do NATO.

Vilnius 12. júla (TASR) — Ukrajina si je vedomá toho, že budúca vojenská pomoc Západu bude závisieť od situácie na fronte. Na tlačovej konferencii po skočení dvojdňového summitu Severoatlantickej aliancie (NATO) v litovskom hlavnom meste Vilnius to v stredu uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Západní lídri ho uistili, že "pomôžu a podporia Ukrajinu do takej miery, ako to bude nevyhnutné," povedal Zelenskyj novinárom. "Vy i ja musíme pochopiť, že to závisí od toho, čo sa deje na bojisku," dodal.

Výsledky summitu označil Zelenskyj za dobré, avšak optimálna by bola podľa neho priama pozvánka pre Ukrajinu na vstup do NATO. Ešte pred summitom vyhlásil, že bude absurdné, ak Ukrajina nedostane od NATO jasný harmonogram vstupu.

Ukrajinský prezident na stredajšej tlačovej konferencii tiež informoval, že od partnerov na summite dostal prísľuby o dodávkach ďalšej pomoci.

Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina sa nikdy nevzdá ani kúska svojho územia, aj keď by to mala byť "jedna dedina" v ktorej žije "jeden starý človek“. "Nikdy nevymeníme (naše územie) za zmrazený konflikt," povedal Zelenskyj.