Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Železničné nešťastie v Bavorsku spôsobilo zrejme ľudské zlyhanie

Na snímke záchranári na mieste zrážky dvoch vlakov v nemeckom Bad Aiblingu 9. februára 2016. Foto: TASR/AP

Ide o najtragickejšie železničné nešťastie v Bavorsku za uplynulých viac ako 40 rokov.

Bad Aibling 9. februára (TASR) - Prvé výsledky vyšetrovania ranného železničného nešťastia v Bavorsku naznačujú, že príčinou bolo zrejme zlyhanie ľudského faktora.

Informáciu priniesla vo večerných hodinách tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na nemenovaný spoľahlivý zdroj.

Zatiaľ však nevedno, kto nesie zodpovednosť za frontálnu zrážku dvoch vlakových súprav, pri ktorej prišlo o život najmenej desať ľudí a ďalšie desiatky utrpeli sčasti ťažké zranenia.


Ide o najtragickejšie železničné nešťastie v Bavorsku za uplynulých viac ako 40 rokov.

Nemecký spolkový prezident Joachim Gauck, ktorý je aktuálne na štvordňovej oficiálnej návšteve Nigérie, sa z afrického štátu dnes telefonicky informoval o okolnostiach, ktoré viedli k tragickému železničnému nešťastiu v spolkovej krajine Bavorsko. Stalo sa tak pri telefonáte so spolkovým ministrom dopravy Alexandrom Dobrindtom.

Gauck zdôraznil, že je myšlienkami s poškodenými, ich rodinami a príbuznými.

Obe koaličné strany únie, Kresťanskodemokratická únia (CDU) spolkovej kancelárky Angely Merkelovej, ako aj Kresťanskosociálna únia (CSU) bavorského krajinského premiéra Horsta Seehofera, zrušili v dôsledku železničnej katastrofy na stredu naplánované stranícke rokovania.

S odstraňovaním vrakov súprav sa s využitím ťažkej techniky začne na mieste katastrofy až v stredu. V rovnaký deň tu očakávajú aj predsedu bavorskej vlády Horsta Seehofera.