Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Železničné nešťastie v Holandsku zavinil zrejme vodič autožeriavu

Na videosnímke vykoľajený vlak po zrážke s autožeriavom neďaleko holandského Dalfsenu 23. februára 2016. Najmenej jeden človek zahynul a viacero ľudí utrpelo zranenia pri zrážke osobného vlaku s autožeriavom, ku ktorej došlo na železničnom priecestí pri meste Dalfsen na severovýchode Holandska Foto: TASR/AP

Tak kabínku rušňovodiča, ako aj autožeriav našli záchranári úplne zničené.

Amsterdam 23. februára (TASR) - Jednu obeť v osobe 49-ročného rušňovodiča a siedmich zranených si vyžiadalo dnešné železničné nešťastie v Holandsku.

Po rannej zrážke osobného vlaku s autožeriavom na železničnom priecestí pri meste Dalfsen na severovýchode Holandska, v dôsledku ktorej sa vlak vykoľajil a niekoľko jeho vozňov sa prevrátilo, skončili dve osoby v nemocnici, ďalších päť ľudí sa zranilo ľahko.

Informácie poskytol starosta Dalfsenu Han Noten.

Podľa policajných zdrojov došlo k predbežnému zadržaniu vodiča autožeriavu (21), ktorý zrejme zle odhadol svoje možnosti a pokúsil sa prejsť s vozidlom cez uzavretý priechod. Mladý muž sa podľa očitých svedkov zachránil v poslednej možnej chvíli skokom z dvojmetrovej výšky a vyviazol bez fyzickej ujmy na zdraví. Podľa starostu bol však v ťažkom šoku, píše tlačová agentúra DPA.

Okolnosti nehody objasní zrejme v plnom rozsahu až vyšetrovanie, pretože podľa očitých svedkov vodič autožeriavu najskôr čakal pred priecestím, vyčkal na prechádzajúcu vlakovú súpravu a až potom sa vydal na priecestie, kde ho naplno zachytil iný vlak smerujúci opačným smerom.

Tak kabínku rušňovodiča, ako aj autožeriav našli záchranári úplne zničené.

Šťastím v nešťastí bolo podľa starostu to, že vlak bol takmer prázdny, cestovalo ním iba 15 ľudí. V dopravnej špičke však túto trať medzi Zwolle a Emmenom využíva mnoho ľudí cestujúcich za prácou.

Odstraňovanie následkov železničného nešťastia potrvá podľa odhadov niekoľko dní.