Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Zeman ani Dientsbier by sa podľa prieskumu na Hrad neprebojovali

Miloš Zeman Foto: TASR/Štefán Puškáš

Z kandidátov parlamentných strán by sa najviac darilo podpredsedovi ČSSD Jiřímu Dienstbierovi.

Praha 14. apríla (TASR) - V priamej voľbe prezidenta by českí voliči poslali do druhého kola expremiéra Jana Fischera a ekonóma Jana Švejnara. Ako tretí by sa podľa prieskumu agentúry Median umiestnil ďalší bývalý premiér Miloš Zeman. Z kandidátov parlamentných strán by sa najviac darilo podpredsedovi ČSSD Jiřímu Dienstbierovi.

Podľa zákona postúpia do druhého kola dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov. Fischer získal v prieskume 31,5 percenta, Švejnar za ním pomerne výrazne zaostal – do druhého kola by ho poslalo 19 percent voličov. Zemanovi by dalo hlas 10,5 percenta respondentov.

"Špecifikum Fischera a Švejnara je v tom, že sú prijateľní pre voličov naprieč politickou scénou. Fischera vybrala medzi troch najprijateľnejších kandidátov polovica či viac voličov vo všetkých veľkých stranách. Švejnara vybralo medzi troch najprijateľnejších 55 percent voličov ČSSD i 45 percent voličov ODS," povedal pre spravodajský server iDNES.cz Daniel Prokop z agentúry Median.

Z kandidátov parlamentných strán najviac uspel sociálny demokrat Dienstbier so ziskom 7,5 percenta. Predsedovi TOP 09 Karlovi Schwarzenbergovi by dalo hlas 6,5 percenta ľudí. Šéfka mimoparlamentnej Suverenity Jana Bobošíková získala 4,5 percenta.

Mandát českého prezidenta Václava Klausa vyprší v marci 2013 a voľby jeho nástupcu sa tak uskutočnia zrejme v období január-február 2013.