Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Na Pražskom hrade veje vlajka EÚ, euroskeptik Klaus to odmietal

Český prezident Miloš Zeman (druhý zľava) a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso (vľavo) slávnostne vztýčili na Pražskom hrade vlajku Európskej únie 3. apríla 2013 v Prahe. Foto: TASR/AP
Český prezident Miloš Zeman (vpravo) a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso počas tlačovej konferencie 3. apríla 2013 v Prahe. Foto: TASR/AP

Miloš Zeman oznámil aj podpísanie novely Lisabonskej zmluvy umožňujúce vznik tzv. eurovalu, záchranného systému pre krajiny eurozóny.

Praha 3. apríla (TASR) - Český prezident Miloš Zeman dnes spolu s predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom slávnostne vztýčili na Pražskom hrade vlajku Európskej únie, ktorú Zemanov predchodca Václav Klaus odmietal.

Na hrade sa pri tejto príležitosti zišli skupiny desiatok stúpencov i odporcov EÚ, ktorí ceremoniál sprevádzali hlasným pískaním, informoval spravodajský portál novinky.cz.

Vlajka EÚ, vyvesená na prvom hradnom nádvorí vedľa českej vlajky, je tiež symbolom obratu v politike Pražského hradu po tom, ako euroskeptika Klausa na poste prezidenta vystriedal Zeman, ktorý sám seba označuje za eurofederalistu, konštatuje server iDNES.cz.

Zeman oznámil aj ďalšie rozhodnutie, ktoré Klaus odmietal, a to podpísanie novely Lisabonskej zmluvy umožňujúce vznik tzv. eurovalu, záchranného systému pre krajiny eurozóny. Česko do tohto systému zatiaľ nemusí prispievať, pretože nie je členom eurozóny.



Barroso pred stretnutím so Zemanom navštívil v Prahe sídlo európskej agentúry pre satelitný navigačný systém Galileo a popoludní sa zíde s premiérom Petrom Nečasom.


Nečas a Barroso hovorili aj o nedostatkoch ČR pri čerpaní prostriedkov EÚ

Ekonomické otázky, ale aj nedostatky ČR pri čerpaní prostriedkov Európskej únie boli predmetom rozhovorov českého premiéra Petra Nečasa a šéfa Európskej komisie (EK) Josého Manuela Barrosa pri ich dnešnom pracovnom obede v Prahe. Vyplýva to z informácií internetového serveru Novinky.cz.

Predseda českej vlády na tlačovej konferencii po stretnutí uviedol, že ČR mala, má a podľa jeho obáv aj bude mať stále ešte isté ťažkosti v oblasti čerpania z kohéznych fondov. "Neriešili sme konkrétne detaily okrem spoločne vyjadreného záujmu, aby systém čerpania z európskych fondov v ČR bol efektívny a transparentný," vyhlásil český premiér.

Barroso poznamenal, že je potrebné zlepšiť v ČR využívanie fondov a zdôraznil, že je to nevyhnutné pre rast.

Predseda EK pochválil českú vládu za podporu programu jednotného trhu a dodal, že podľa jeho názoru je potrebné prehĺbiť menovú a trhovú úniu vo vnútri únie.