Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zeman: EÚ by nemala kritizovať poľskú vládu, ktorá vzišla z volieb

Český prezident Miloš Zeman Foto: TASR/AP

Nemala by čeliť moralizovaniu a kritike Európskej únie, ktorá by sa mala sústrediť na vlastné úlohy, povedal najvyšší český predstaviteľ.

Praha 15. marca (TASR) - Poľská vláda vzišla zo slobodných volieb a v súvislosti s tým má plné právo realizovať kroky, na ktoré dostala mandát. Nemala by čeliť moralizovaniu a kritike Európskej únie, ktorá by sa mala sústrediť na vlastné úlohy. Na spoločnej tlačovej konferencii v Prahe to po rokovaniach s poľským prezidentom Andrzejom Dudom povedal najvyšší český predstaviteľ Miloš Zeman.

Podľa spravodajských serverov Onet.pl a Novinky.cz sa Duda Zemanovi za jeho slová poďakoval s tým, že naznačujú, ako prezidentovi ČR záleží na suverenite a blahu jednotlivých štátov. Súčasne dodal, že aj v najdôležitejších otázkach Európskej únie hovoria krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) jedným hlasom.

Každá krajina má svoje vnútorné záležitosti a je dobré, ak sa riešia v rámci nej cestou politického kompromisu. Iné štáty by do vnútorných záležitostí zasahovať nemali, konštatoval Duda.

Poľský prezident vyjadril v Prahe presvedčenie, že bilaterálnym vzťahom pomôže aj politická elita. Vyzval podnikateľov oboch krajín, aby boli aktívni i na území tej druhej a prisľúbil im, že politici urobia maximum pre vytvorenie priaznivého podnikateľského prostredia.

Obaja prezidenti hovorili dnes o migračnej kríze a ďalších európskych otázkach, ako aj o príprave júlového summitu Severoatlantickej aliancie v Prahe. Vymenili si aj najvyššie štátne vyznamenania, pričom Rad Bieleho leva si prevzal Duda a Rad Bielej orlice Zeman.

Poľský prezidentský pár je od pondelka na dvojdňovej oficiálnej návšteve ČR.