Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Český prezident M. Zeman zverejnil mená kandidátov na ústavných sudcov

Český prezident Miloš Zeman Foto: TASR/Michal Svítok

Sú to Milada Tomková, sudkyňa Najvyššieho správneho súdu a profesori právnických fakúlt Jaroslav Fenyk, Vladimír Sládeček a Jan Filip,

Brno 26. marca (TASR) - Prezident ČR Miloš Zeman dnes po stretnutí s vedúcimi predstaviteľmi justície v súlade s očakávaním oznámil mená kandidátov, ktorých navrhne za ústavných sudcov.

Sú to Milada Tomková, sudkyňa Najvyššieho správneho súdu a profesori právnických fakúlt Jaroslav Fenyk, Vladimír Sládeček a Jan Filip, informovali spravodajská televízia ČT24 i internetový server Novinky.cz.

Miloš Zeman si kandidátov vybral podľa vlastných slov na základe odborných znalostí a ich mená zašle už v stredu do českého Senátu, ktorý vyberie troch budúcich ústavných sudcov.

V júni mieni český prezident navrhnúť Senátu ďalších kandidátov, medzi nimi aj Pavla Rychetského. Ak ho Senát schváli, Zeman už teraz prezradil, že súčasného šéfa českého ústavného súdu opäť vymenuje za jeho predsedu.

O možných adeptoch konzultovala hlava štátu s predsedom Ústavného súdu ČR, ako aj predsedom Senátu Milanom Štěchom, ktorý na prezidentovu žiadosť návrhy predbežne prerokoval aj s predsedami senátnych klubov jednotlivých politických strán.

O kandidátoch na posty ústavných sudcov bude Senát rozhodovať zrejme už na najbližšom plenárnom zasadaní v mesiaci máji.

Miloš Zeman absolvoval dnes v Brne rozhovory s vedúcimi predstaviteľmi českej justície, predmetom ktorých boli perspektívy súdnictva i ústavného súdu.

Po nich prezident informoval, že voľby do Európskeho parlamentu 2014 sa uskutočnia v termíne riadnych volieb do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. Prezident si od tohto spojenia sľubuje vyššiu účasť voličov a v neposlednom rade aj úspory na nákladoch.

Miloš Zeman pripomenul, že je to podmienené zotrvaním súčasnej vlády pri moci.