Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Babiš nesúhlasí s presťahovaním českého veľvyslanectva do Jeruzalema

Na snímke Andrej Babiš. Foto: TASRAP

Andrej Babiš tak vyslovil opačný názor ako český prezident Miloš Zeman, ktorý vo štvrtok v televízii Barrandov povedal, že ČR a Európska únia by mali urobiť rovnaký krok ako Spojené štáty.

Praha 8. decembra (TASR) - Novovymenovaný český premiér Andrej Babiš z hnutia ANO nesúhlasí s presunom českého veľvyslanectva v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema. Babiš to povedal v rozhovore pre Český rozhlas.

"Tento nápad prezidenta Trumpa nie je dobrý, pretože je vidno tie reakcie. My sme malá krajina, ale tie veľké by sa mali usilovať o pokoj a mier. My musíme bojovať proti situáciám, kde vzniká zasa nejaký konflikt a kde budú nejaké protesty a, nedajbože, nejaké atentáty," uviedol Babiš.

Vyslovil tak opačný názor ako český prezident Miloš Zeman, ktorý vo štvrtok v televízii Barrandov povedal, že ČR a Európska únia by mali urobiť rovnaký krok ako Spojené štáty.

USA chcú presunúť svoje veľvyslanectvo do Jeruzalema po tom, čo ho prezident Donald Trump označil za hlavné mesto Izraela. Babiš zdôraznil, že je dôležité nevyvolávať v oblasti Blízkeho východu ďalší konflikt.

M. Zeman: Mám veľkú radosť z Trumpovho rozhodnutia o Jeruzaleme



Český prezident Miloš Zeman privítal vo štvrtok vo vysielaní TV Barrandov rozhodnutie najvyššieho amerického predstaviteľa Donalda Trumpa uznať v mene Spojených štátov Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela.

"Mám z toho veľkú radosť," vyhlásil prezident ČR a dodal, že osobne už dlhodobo hovorí, aby sa české veľvyslanectvo presunulo z Tel Avivu práve do Jeruzalema. "Mohli sme byť prví. Teraz budeme skôr či neskôr nasledovať Spojené štáty," konštatoval Miloš Zeman.

Podľa jeho názoru Trumpov krok naznačuje, že je politika USA sebavedomá.

Na Twitteri sa anglická mutácia Zemanovho vyjadrenia objavila vďaka hovorcovi hlavy štátu Jiřímu Ovčáčkovi takmer paralelne.

Ministerstvo zahraničných vecí ČR v Prahe v stredu uviedlo, že Česko považuje Jeruzalem za budúce hlavné mesto Izraela i štátu Palestína spoločne s ostatnými členskými štátmi Európskej únie na základe záverov Rady pre zahraničné veci EÚ. Kým dôjde k uzavretiu mieru medzi Izraelom a Palestínou, ČR prakticky uznáva Jeruzalem za hlavné mesto Izraela v hraniciach demarkačnej línie z roku 1967. Presun českej ambasády do Jeruzalema však v Prahe zatiaľ nepripravujú. Česko môže o ňom uvažovať až po rokovaniach s kľúčovými partnermi v regióne a vo svete, vyplynulo zo stanoviska rezortu.