Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Zeman migrantom: Nik vás nepozval, chce od nich rešpetovanie pravidiel

Miloš Zeman, archívne foto. Foto: TASR/AP

Prezident ČR ocenil aj nasadenie českej polície pri pohybe utečencov po českom území a podporil aj záujem zosilniť tieto opatrenia.

Praha 2. augusta (TASR) - Český prezident Miloš Zeman prostredníctvom rozhovoru pre server Blesk.cz odkázal utečencom na českom území, že ich do Česka nikto nepozýval. Utečenci podľa neho musia rešpektovať pravidlá tejto krajiny, citoval z rozhovoru spravodajský server Novinky.cz.

Zeman utečencov vyzval, že ak sa im to nepáči, "nech bežia preč". Dodal, že "týmto ľuďom najlepšie pomôžeme na ich území". Prezident tým podľa servera Novinky.cz mal na mysli najmä utečencov z Blízkeho východu a Afriky. Podľa neho možno očakávať aj prílev migrantov z Ukrajiny, ktorí však "na rozdiel od tých islamských majú oveľa väčšiu schopnosť asimilácie".

Prezident ČR ocenil aj nasadenie českej polície pri pohybe utečencov po českom území a podporil aj záujem zosilniť tieto opatrenia. Uviedol, že armáda je schopná poslať na hranice asi 1500 vojakov.

Zodpovednosť za súčasnú vlnu utečencov majú podľa Zemana tie režimy, ktoré "svojimi hlúpymi akciami toto vyvolali". Podľa neho nejde len o USA, ale aj o celý rad členských krajín EÚ. V súvislosti s tým Zeman položil otázku, prečo "si to máme odskákať my?"

Zeman v rozhovore pre Blesk.cz podporil ochranu vonkajších hraníc EÚ a činnosť tzv. modrých prílb OSN, ktoré by cielene likvidovali výcvikové základne teroristov.