Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Zeman o milosti Kajínkovi: Dôvodom boli pochybnosti a milosrdenstvo

Na archívnej český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Podľa prezidenta Miloša Zemana je v Kajínkovom spise mnoho divných vecí.

Praha 26. mája (TASR) - Český prezident Miloš Zeman odôvodnil udelenie milosti Jiřímu Kajínkovi pochybnosťami, ktoré podľa neho aj podľa niektorých odborníkov sprevádzali vyšetrovanie prípadu. Druhým dôvodom, prečo poslal na doživotie odsúdeného väzňa na slobodu po 23 rokoch, bol však fakt, že si odpykal už dostatočne dlhý čas. Prezident teda urobil akt spravodlivosti, napísal dnes český spravodajský portál Novinky.cz.

"Jedno nevylučuje druhé," povedal Zeman o svojich dôvodoch vo štvrtok večer v TV Barrandov. V samotnom rozhodnutí z utorka 23. mája svoje motívy pre udelenie milosti Kajínkovi nijako nekonkretizoval, čo mu umožňuje ústava.

Podľa Zemana je v Kajínkovom spise mnoho "divných" vecí. Uviedol aj príklad - Kajínek si za mrežami odpykával dvojnásobnú nájomnú vraždu a pokus o tretiu, ale objednávateľ zločinu - hoci bol známy - sa pred súd nedostal a nebol ani trestne stíhaný.

U českého prezidenta zavážili takisto posudky znalcov z posledných rokov, podľa ktorých názoru existuje možnosť Kajínkovej resocializácie.