Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Zeman ostáva v nemocnici, dĺžku hospitalizácie nevedia odhadnúť

Miloš Zeman, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zemana hospitalizovali minulý štvrtok (14. marca) a ešte v ten deň ho operovali z dôvodu kritického nedostatočného prekrvenia dolnej končatiny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 18. marca (TASR) - Bývalý český prezident Miloš Zeman je po minulotýždňovej operácii dolnej končatiny pri vedomí. Dĺžku hospitalizácie však v súčasnosti nie je možné predpovedať. TASR správu prevzala z oficiálnej stránky českého exprezidenta na sociálnej sieti Facebook, kde bolo zverejnené pondelkové vyhlásenie pražskej Fakultnej nemocnice Motol.

Zemana hospitalizovali minulý štvrtok (14. marca) a ešte v ten deň ho operovali z dôvodu kritického nedostatočného prekrvenia dolnej končatiny. Jeho stav bol po tomto zákroku stabilizovaný, ale vážny.

"Po odstránení krvnej zrazeniny a vykonanej angioplastike tepien došlo k obnoveniu prekrvenia a rozvoja takzvaného reperfúzneho syndrómu, ktorý sa prejavuje opuchom končatiny," vysvetlila v pondelkovom vyhlásení nemocnica. Dodala, že opuch bol riešený facsiotómiami, pri ktorých sa narezal obal svalov. Tie majú napomôcť k ústupu opuchu. Exprezident podľa nemocnice spolupracuje pri začatí rehabilitácie.

Zeman dlhodobo trpí neuropatiou dolných končatín a cukrovkou a pohybuje sa pomocou invalidného vozíka. Vo vážnom stave ho hospitalizovali aj v októbri 2021, keď bol ešte prezidentom. V nemocnici strávil niekoľko týždňov.