Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Zeman ostro skritizoval koalíciu aj Sobotku. Pri Trumpovej úplne zúril

Na archívnej snímke prezident Českej republiky Miloš Zeman Foto: TASR – Štefan Puškáš

Ak by sa hodnotila vláda ako v krasokorčuľovaní, Zeman by Sobotkovmu tímu dal solídnu známku za technické prevedenie. Umelecký dojem je však mizerný, dodal prezident.

Praha 23. júna (TASR) - Český prezident Miloš Zeman v relácii Týden s prezidentem odvysielanej vo štvrtok večer na TV Barrandov ostro skritizoval súčasnú koaličnú vládu ČR, ako aj premiéra Bohuslava Sobotku. Informovali o tom webové spravodajské portály Novinky.cz a iDnes.cz.

"Keď vo vzťahu, ktorý fungoval skoro štyri roky, vyhadzuješ partnera štyri mesiace pred voľbami, tak sa správaš ako sviňa," povedal v televízii Zeman na margo odvolania ministra financií Andreja Babiša.

V drsnom hodnotení Sobotku pokračoval Zeman slovami: "Politici majú oslňovať v dobrom zmysle slova, ale keď tam máte sivú bytosť, ktorá má charizmu fľaše od uhoriek, tak ťažko môžete oslňovať."

Prezident tiež "oznámkoval" niektorých ministrov Sobotkovho kabinetu. Jednotku by od neho dostala ministerka pre regionálny rozvoj Karla Šlechtová, zatiaľ čo za absolútne najhorších členov vlády označil ministra kultúry Daniela Hermana a ministra poľnohospodárstva Mariana Jurečku.

Ak by sa hodnotila vláda ako v krasokorčuľovaní, Zeman by Sobotkovmu tímu dal solídnu známku za technické prevedenie. "Umelecký dojem je však mizerný," dodal prezident.



Zeman sa kriticky vyjadril aj na adresu bývalej manželky amerického prezidenta a rodáčky zo Zlína Ivany Trumpovej, s ktorou sa v stredu stretol na Pražskom hrade. Trumpová mu totiž oznámila, že odmietla funkciu veľvyslankyne USA v Česku. Odôvodnila to tým, že by to bolo pre ňu pracovne príliš náročné.

Tento diplomatický post podľa Zemana ponúkol Trumpovej americký prezident po tom, ako o miesto v Prahe sama verejne prejavila záujem.

"Ja som úplne zúril, a mať so sebou palicu, tak by nasledovala analogická scénka ako s ministerským predsedom (Bohuslavom) Sobotkom," vyhlásil Zeman. Trumpovej vyčítal, že si mala stáť za tým, čo predtým povedala, a mala by cítiť zodpovednosť voči krajine, z ktorej pochádza. "Vy od tejto zodpovednosti zbabelo utekáte," povedal Zeman Trumpovej.