Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zeman sa stretol s Putinom, rokovali o Islamskom štáte a sankciách

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) sa rozpráva s českým prezidentom Milošom Zemanom počas ich stretnutia po vojenskej prehliadke pri príležitosti osláv 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Pekingu 3. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Český prezident odmietol služby tlmočníka a na rozhovor s Putinom využil svoje znalosti ruštiny.

Praha 3. septembra (TASR) - Český prezident Miloš Zeman sa dnes v čínskom Pekingu stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Vyzval pritom Rusko, aby sa pridalo k medzinárodnému úsiliu o zastavenie takzvaného Islamského štátu (IS), uviedol spravodajský server iDNES.cz.

Šéf Kremľa počas schôdzky vyjadril nádej na zlepšenie obchodnej výmeny medzi Ruskom a ČR, ktorú negatívne poznamenali dôsledky západných sankcií.

Podľa ruskej agentúry TASS Zeman odmietol služby tlmočníka a na rozhovor s Putinom využil svoje znalosti ruštiny.

Český prezident okrem iného spomenul, že mieni na nadchádzajúcom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN vystúpiť s prejavom venovanom problematike terorizmu. Požiadal pritom ruského kolegu, aby podporil jeho návrhy na vytvorenie medzinárodných síl na boj proti extrémistom z organizácie IS.

Ruský líder "vysoko ocenil" Zemanovo stanovisko k "objektívnemu" hodnoteniu obdobia druhej svetovej vojny a podporil jeho výzvy na riešenie medzinárodných sporov prostredníctvom dialógu.

"Plne sa stotožňujeme s vaším prístupom, že by sa súčasné problémy nemali riešiť rozdeľovaním a odvracaním sa od seba, ale prostredníctvom spoločného úsilia," citovala Putina agentúra TASS.

Zeman sa podľa iDNES.cz stretol s Putinom už po druhý raz od začiatku tohto roka, v oboch prípadoch pri príležitosti osláv 70. výročia druhej svetovej vojny. Prvá schôdzka prebehla v máji v rámci osláv v Moskve.