Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Miloš Zeman dnes predstaví riešenie situácie po páde Nečasovej vlády

Prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP Photo

Z prezidentových slov je zrejmé, že by sa mu páčila úradnícka vláda.

Praha 25. júna (TASR) - Český prezident Miloš Zeman predstaví dnes popoludní svoje riešenie situácie po páde vlády premiéra v demisii Petra Nečasa, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Zeman to síce doposiaľ jednoznačne nepovedal, z jeho slov je však zrejmé, že by sa mu páčila úradnícka vláda, ktorú on sám označuje za vládu odborníkov. Zeman svoje riešenie oznámi dnes o 15.00 h popoludní.

Prezident môže za predsedu vlády vymenovať v zásade kohokoľvek, píše internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES. Nemusí to byť ani politik. Vláda, ktorú zostaví, však musí predstúpiť pred poslancov a požiadať Snemovňu o dôveru.

Česká ústava počíta s tromi pokusmi o zostavenie vlády. Dvakrát má právo vybrať premiéra prezident, tretíkrát predseda alebo predsedníčka Poslaneckej snemovne. Po troch neúspešných pokusoch môže prezident na základe ústavy rozpustiť snemovňu.

Vládu Petra Nečasa potopila rozsiahla kauza, v ktorej ústrednú úlohu zohrala bývalá šéfka jeho kabinetu Jana Nagyová. Tá sa v súčasnosti nachádza vo väzbe a čelí obvineniam z korupcie a zneužitia právomocí.