Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Šéf Českého rozhlasu sa stretne s prezidentom Zemanom. Pre vulgarizmy

Na snímke prezident ČR Miloš Zeman, ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Na stretnutí by sa malo hovoriť okrem iného aj o nedávno odvysielanom priamom prenose rozhovoru s hlavou štátu, v ktorom český prezident použil aj vulgarizmy.

Praha 6. novembra (TASR) - Generálny riaditeľ Českého rozhlasu Peter Duhan požiada prezidenta ČR Miloša Zemana o schôdzku. Na stretnutí by sa malo hovoriť okrem iného aj o nedávno odvysielanom priamom prenose rozhovoru s hlavou štátu, v ktorom český prezident použil aj vulgarizmy.

Informovali o tom dnes verejnoprávny Český rozhlas i verejnoprávna Česká televízia.



O sťažnostiach na reláciu Českého rozhlasu,v ktorom česká hlava štátu použila vulgarizmy, si prečítajte tento článok na portáli Teraz.sk.


Česká verejnosť búrlivo reagovala na vulgárne výroky prezidenta Miloša Zemana, ktoré odzneli v nedeľu v priamom prenose na vlnách Českého rozhlasu v relácii Hovory z Lánov.

Ľudia sa začali vyjadrovať prostredníctvom internetu a sociálnych sietí, vzniklo i mnoho hudobných spracovaní vulgarizmov, píše web Novinky.cz.

Prezident sa neospravedlní
Za vulgárnosti, ktoré použil v rozhlasových Hovoroch z Lánov, sa český prezident Miloš Zeman nebude ospravedlňovať. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal Zemanov hovorca Jiří Ovčáček, ktorý podľa spravodajského servera iDNES.cz tiež hovoril o "umelých kritických slovách" na Zemanovu adresu.

"V minulosti to bolo blahosklonne prehliadané," podotkol hovorca s tým, že vulgárne sa vyjadroval aj líder TOP 09 Karel Schwarzenberg.

"Dôležité je, že pán prezident tým otvoril kľúčovú tému, či je vôbec prípustné používať takéto výrazy v politike," dodal Ovčáček.

Niektoré "umelé kritické výroky" na adresu prezidenta vychádzajú podľa neho z toho, že rástla jeho popularita u verejnosti.

Ovčáček pri obhajobe vulgarizmov tiež zopakoval, že prezident sa chcel "priblížiť svetu svojich odporcov", ktorí podobné výrazy z úst iných politikov blahosklonne prehliadali.
Vyjadriť svoj nesúhlas s tým, ako Miloš Zeman reprezentuje občanov, bude možné v Deň boja za slobodu a demokraciu. Na 17. novembra predpoludním zvolali niektorí aktivisti na pražskú Národnu triedu demonštráciu pod názvom Chcem sa s vami porozprávať, pán prezident.

Objavila sa aj internetová petícia požadujúca odstúpenie prezidenta. Za 15 hodín mala viac než 2000 členov.

Podľa ústavy môže Senát so súhlasom Poslaneckej snemovne podať ústavnú žalobu proti prezidentovi na ústavný súd, a to pre velezradu alebo hrubé porušenie ústavy či inej súčasti ústavného poriadku. Ústavný súd môže rozhodnúť, že prezident stráca úrad a spôsobilosť opätovne ho nadobudnúť.

Moderátor a šéfredaktor Rádiožurnálu ČRo Jan Pokorný, ktorý v nedeľu viedol naživo vysielaný rozhovor so Zemanom, pripustil, že bol zaskočený vyjadrovaním hlavy štátu.

"Bol som zaskočený tým, že predo mnou sediaci najvyšší ústavný činiteľ používa vulgarizmy. Myslím, že sa dokážem pripraviť na rozhovor. Vedel som, že od Miloša Zemana pri jeho inteligencii a rečníckych vlohách môžem čakať čokoľvek, netušil som však, že všetko," citovali Pokorného Novinky.cz.

Ako hovorí Miloš Zeman o skupine Pussy Riot

"Rusko nie je Sovietsky zväz. Dávať medzi tieto režimy znamienko rovnosti, je hlúposť", myslí si. "V Rusku sú politické strany voľby, opozičná tlač", vymenoval a súčasne pochyboval niektorých politických väzňoch.

"Viete, čo je to v angličtine pussy", obrátil sa na moderátora Jana Pokorného a poučil ho, že pussy je "ku..da".

"Takže, s prepáčením, v textoch tejto skupiny je ku...da sem, ku..da tam. Naozaj dokonalý prípad politického väzňa, ako vyšívaný", povedal Zeman, ktorý označil členky skupiny Pussy Riot za deviatné dámy.

Zeman uviedol, že pri svojej prípadnej návšteve Ruska sa rád zastane skutočných politických väzňov, medzi ktorých však napríklad neráta "tunelára Chodorského" a ani členky Pussy Riot.. "Nebudem sa zastávať, teraz som chcel povedať ku..ev, ale ja nie som Schwarzenberg, ktorý používa tieto výrazy, ale trochu deviantných dám, ktoré robia randál v pravoslávnom chráme a ktoré sa potom označujú za politické väzenkyne", vyhlásil prezident. "A ak mi na Putinovom režime niečo vadí, že zavrel iba Chodorskovského, a nie ďalších oligarchov", povedal Zeman.



Rozhovor bude riešiť vedenie stanice i Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie, ktorá už dostala niekoľko desiatok sťažností.

Česká Rada pre rozhlasové a televízie vysielanie dostala iba do stredy 200 sťažností v súvislosti s reláciou, ktorá vyvolala v krajine vlnu kritiky.

Kauzou sa dnes zaoberalo v Prahe vedenie Českého rozhlasu. Podľa jeho hovorcu Jiřího Hošnu sa však nechystá zmena vysielania spomínanej relácie, ktorú by okruh Radiožurnál mal aj naďalej prinášať do príbytkov v priamom prenose.

Hovorca Pražského hradu Jiří Ovčáček v reakcii uviedol, že Duhan žiadal prezidenta o stretnutie už niekoľkokrát a vždy sa mu vyhovelo. V reakcii na otázku, či Miloš Zeman prijme šéfa verejnoprávneho rozhlasu aj tentoraz, poznamenal, že k spomínanému podľa jeho názoru netreba viac dodať.

S hlavou štátu chce o spomínaných vulgarizmoch hovoriť aj predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, ktorý sa v uplynulých dňoch priznal, že nevie, ako by prezidentom použitý slovník mal vysvetliť svojim potomkom. Podľa jeho názoru prezident nejde príkladom a mal by sa za svoje vystúpenie ospravedlniť, čo však Pražský hrad už skôr odmietol.