Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Trump sa so Zemanom nestretne. Prioritou je severokórejská kríza

Na kombosnímke zľava prezidenti Miloš Zeman (ČR) a Donald Trump (USA). Foto: TASR/AP

Príležitosť na stretnutie budú mať obaja prezidenti aj na májovom summite NATO v Bruseli a Zeman na ňom povedie českú delegáciu.

Praha 25. apríla (TASR) - Návšteva českého prezidenta Miloša Zemana v Bielom dome sa zatiaľ odkladá kvôli riešeniu severokórejskej krízy, ktorá je pre administratívu amerického prezidenta Donalda Trumpa najvyššou prioritou. V rozhovore pre Českú televíziu to dnes uviedol nový český veľvyslanec v USA Hynek Kmoníček.

"Severokórejská kríza úplne dominuje pri plánovaní programu prezidenta Trumpa," povedal Kmoníček po odovzdaní poverovacích listín do rúk amerického prezidenta.

Podľa pôvodných predpokladov sa mal Zeman s Trumpom stretnúť koncom apríla. O približnom novom termíne Zemanovej návštevy nechcel Kmoníček špekulovať. "Riešime návštevu prezidenta Českej republiky v USA v tomto roku," poznamenal.

Americký prezident podľa neho teraz väčšinu svojho času venuje práve rokovaniam o ďalších krokoch voči KĽDR. Trump napríklad zvolal všetkých sto senátorov.

"Je to pomerne bezprecedentná akcia, aby ich v jednej chvíli prišlo sto a bolo brífovaných americkou politickou a vojenskou elitou o súčasnom stave konfliktu so Severnou Kóreou," podotkol Kmoníček.

Príležitosť na stretnutie budú mať obaja prezidenti aj na májovom summite NATO v Bruseli a Zeman na ňom povedie českú delegáciu.