Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Miloš Zeman by problematiku veľvyslancov rád vyriešil s Petrom Nečasom

Český prezident Miloš Zeman Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér Nečas však už skôr dal najavo, že sa do hry Zemana a Schwarzenberga o vzájomnom obchádzaní sa nemieni zapojiť.

Praha 31. mája (TASR) - Prezident ČR Miloš Zeman sa chce v reakcii na deklarovaný zámer ministra zahraničných vecí Karla Schwarzenberga riešiť spor s hlavou štátu o vymenovanie veľvyslancov vyslaním chargé d'affaires na miesta niektorých ambasádorov čo najskôr stretnúť s predsedom vlády ČR Petrom Nečasom.

"Pán minister o tomto svojom pláne neinformoval nielen mňa, ale ani vládu a pána premiéra. V tejto situácii považujem za veľmi vhodné stretnúť sa s predsedom vlády, pretože sa domnievam, že by sme my dvaja mohli nájsť riešenie tohto problému," citoval server Novinky.cz Zemana, ktorý sa dnes zúčastnil na sneme hnutia Starostovia a nezávislí.

Podľa ústavy sú to práve premiér a prezident, ktorí rozhodujú o veľvyslancoch, poznamenal Zeman. Premiér Nečas však už skôr dal najavo, že sa do hry Zemana a Schwarzenberga o vzájomnom obchádzaní sa nemieni zapojiť. Aj dnes pre Českú televíziu potvrdil, že tak neurobí a problém bude riešiť s oboma stranami a nie za chrbtom toho druhého.

Šéf českej diplomacie a vicepremiér Karel Schwarzenberg pohrozil už dávnejšie odchodom svojej strany TOP 09 z koalície, ak by ho predseda vlády vyšachoval z rozhodovania o tejto otázke.

Na vymenovanie za veľvyslancov v súčasnosti čaká najmenej 12 osobností, ktoré už krajiny ich budúceho pôsobenia akceptovali. Proces sa zasekol po tom, čo Schwarzenberg odmietol rokovať o Lívii Klausovej ako o veľvyslankyni ČR v Bratislave a veľvyslancovi ČR v Moskve Vladimírovi Remkovi ako podmienke schválenia ďalších kandidátov, akceptovaných už Václavom Klausom i jeho nástupcom v prezidentskej funkcii.