Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Zeman vyriešil personálne otázky a chce ísť za vojakmi do Afganistanu

Nový český prezident Miloš Zeman (vľavo) počas prehliadky čestnej stráže po jeho inaugurácii 8. marca 2013 v Prahe. Foto: TASR/AP Photo

Zeman potvrdil personálne obsadenie uvedených postov a svoje ďalšie plány v relácii Partie televízie Prima Family.


Praha 10. marca (TASR) - Kancelárom nového českého prezidenta bude v súlade s očakávaním predseda mimoparlamentnej Strany práv občanov - Zemanovci (SPOZ) Vratislav Mynář. Zahraničný odbor prezidentskej kancelárie povedie niekdajší veľvyslanec ČR v Austrálii Hynek Kmoníček, hovorkyňou hlavy štátu bude Hana Burianová.

Zeman potvrdil personálne obsadenie uvedených postov v relácii Partie televízie Prima Family, v ktorej uviedol, že "svojich" ľudí dosadí iba na funkcie po tých pracovníkoch aparátu Pražského hradu, ktorí ho opustili dobrovoľne.

Prezident bude na Pražskom hrade bývať v Lumbeho vile, ktorá slúžila i jeho predchodcovi v úrade Václavovi Klausovi. "Vzhľadom na to, že Masarykov byt (v južnom krídle Hradu) de facto neexistuje, pretože ho zabrali hradné kancelárie, som sa rozhodol pre Lumbeho vilu," uviedol Zeman, ktorý chce podľa vlastných slov žiť blízko prírody a navyše si jeho manželka Ivana vybrala už šteniatko zlatého retrievera.

Lumbeho vila je neskoroklasicistická budova neďaleko Jelenej priekopy, ktorú nechal v polovici 19. storočia vybudovať pražský chirurg Karel Lumbe. Hrad vlastní vilu a okolité pozemky od roku 1925. Využívala ich správa Hradu ako hospodárske priestory. S prípravou rekonštrukcie vily sa začalo v roku 1993, v lete 2005 sa stala sídlom prezidenta ČR Václava Klausa, ktorý sa odtiaľ vysťahoval v uplynulom týždni. Miloš Zeman býval doteraz počas pobytov v Prahe na sídlisku v štvrti Stodůlky.

Nový prezident ČR nenadviaže v prístupe k Európskej únii na svojho predchodcu. Mieni sa riadiť rozhodnutím parlamentu a podpíše i Václavom Klausom odmietaný dodatok k Lisabonskej zmluve, ktorý sa týka záchranného fondu eurozóny - Európskeho stabilizačného mechanizmu. Tento podpis však ako deklarovaný eurofederalista vníma predovšetkým ako symbolickú záležitosť, veď ČR sa podľa jeho odhadu pripojí k eurozóne najskôr o päť rokov.

Miloš Zeman sa v relácii vyjadril aj k voľbe nového pápeža a zdôraznil, že "môže byť výraznou morálnou a politickou autoritou, akou bol Ján Pavol II.". Funkciu pápeža považuje osobne predovšetkým za príležitosť, o ktorej naplnení rozhoduje hlavne osobnosť zvoleného, vyplynulo z jeho slov.

Český prezident v relácii oznámil, že navštívi krajanov-vojakov, pôsobiacich v Afganistane, ktorých misiu si mimoriadne váži. "Vyjadril som želanie navštíviť týchto vojakov," formuloval. Termín tejto návštevy však nie je ešte naplánovaný.

Na margo kritiky médií, ktorá bola i súčasťou jeho inauguračného prejavu, Zeman uviedol, že nebude odmietať ponuky na rozhovory; jedinou výnimkou budú podľa jeho slov MF DNES a Lidové noviny, ktoré, ako je známe, opakovane kritizoval už v predvolebnej kampani pred prezidentskými voľbami.