Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zeman odporúča Ukrajine finlandizáciu - nemá sa stať členom NATO

Český prezident Miloš Zeman Foto: TASR/Martin Baumann

Miloš Zeman teda súhlasí s názorom šéfa nemeckej diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera, ktorý členstvo Kyjeva v NATO odmieta.

Astana/Praha 25. novembra (TASR) - Český prezident Miloš Zeman si nemyslí, že Ukrajina by sa mala v budúcnosti stať členom Severoatlantickej aliancie.

Podľa Zemana by mala byť neutrálnym štátom a mala by prejsť tzv. finlandizáciou. To sa vzhľadom na povojnový vzťah Fínska a Sovietskeho zväzu chápe ako podriadenie zahraničnej politiky záujmom iného štátu a zároveň zachovanie si vlastnej zvrchovanosti.

Český prezident sa tak vyjadril na návšteve kazašského hlavného mesta Astana, informoval dnes spravodajský server Novinky.cz.

Miloš Zeman teda súhlasí s názorom šéfa nemeckej diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera, ktorý členstvo Kyjeva v NATO odmieta.

Steinmeier sa vo víkendovom rozhovore pre nemecký magazín Der Spiegel vyjadril proti členstvu Ukrajiny v NATO. Pripustil partnerské vzťahy Ukrajiny a aliancie, ale nie členstvo v nej. Steinmeier dokonca povedal, že nemá ani zmysel špekulovať o členstve Ukrajiny v Európskej únii, lebo hospodársky a politicky modernizovať Ukrajinu je práca "na niekoľko pokolení".

Ukrajina je podľa dosiaľ platnej ústavy neutrálnym štátom a jej členstvo vo vojenských organizáciách je neprípustné. Nová proeurópska politická koalícia, ktorá zvíťazila v nedávnych parlamentných voľbách, však označuje členstvo v NATO za jeden zo svojich cieľov. Prezident Petro Porošenko 23. novembra vyhlásil, že o vzťahu krajiny k NATO bude rozhodovať jedine ukrajinský ľud, a to v referende.

Termín finlandizácia sa začal používať v politike po skončení druhej svetovej vojny a označoval komplikovaný vývoj vzťahu povojnového Fínska k Sovietskemu zväzu. Fínsko v záujme zachovania svojej zvrchovanosti vtedy robilo svoju zahraničnú politiku tak, že bralo ohľad na postoje susednej komunistickej veľmoci. Fínlandizácia sa odvtedy chápe ako dobrovoľné uznanie sféry vplyvu, ktorú má mocný sused.

Hovorca prezidenta Jiří Ovčáček však vysvetlil, že pojem finlandizácia označuje neutrálny štatút, teda akýsi pomyselný most. Väčšina spoločnosti vo Fínsku tento termín vníma skôr pejoratívne, uviedli Novinky.cz.