Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prezident Zeman poveril zostavením úradníckej vlády Jiřího Rusnoka

Jiří Rusnok. Foto: TASR

Žiadna politická strana doteraz Zemanovo riešenie krízy nepodporila.

Praha 25. júna (TASR) - Vláda odborníkov, ktorú chce vymenovať český prezident Miloš Zeman, bude kabinetom provizórií. Pre TASR to povedal politológ z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Tomáš Koziak.

Miloš Zeman dnes vymenoval za premiéra budúcej vlády odborníkov Jiřího Rusnoka, bývalého ministra financií v jeho bývalej vláde a šéfa rezortu priemyslu a obchodu v neskoršej vláde Vladimíra Špidlu.

Cestou vytvorenia vlády odborníkov sa český prezident vybral napriek tomu, že vytvorenie novej koaličnej vlády na doterajšom pôdoryse ODS-TOP09-LIDEM s Miroslavou Němcovou ako nástupkyňou Petra Nečasa má už podporu potrebných 101 členov Poslaneckej snemovne. Žiadna politická strana doteraz Zemanovo riešenie krízy nepodporila. Koaličné, ako aj opozičné strany preferujú iné riešenia, v krajnom prípade rozpustenie Poslaneckej snemovne a vypísanie predčasných volieb.

"Zemanov krok je prekvapivý preto, že ľudia okolo Němcovej si už zabezpečili parlamentnú väčšinu," konštatuje Koziak na margo prezidentovej ambície zostaviť úradnícku vládu.

"Je jasné, že Miloš Zeman chce byť silným prezidentom a zdá sa, že vystupuje v úlohe akejsi tretej politickej sily, teda inej ako pravicové strany, aj ČSSD," uvažuje Koziak. Vláda odborníkov, ktorú presadzuje Miloš Zeman, za určitých okolností môže byť pri moci aj bez podpory parlamentu, v pozícii "vlády v demisii". Bez podpory poslancov však nebude schopná presadiť napríklad budúcoročný štátny rozpočet.

Samotný Zeman očakáva, že dôjde k rozpusteniu Poslaneckej snemovne a k predčasným voľbám v septembri tohto roka.

"Tento politický vývoj najpravdepodobnejšie napokon skončí patovou situáciou a predčasnými voľbami," odhaduje aj Koziak.

Zeman podľa neho naplnil predpovede, podľa ktorých sa bude usilovať byť silným prezidentom, ktorý však spoločnosť skôr rozdeľuje, ako spája. "Prakticky otvorene vypovedal vojnu pravicovým stranám," upozornil Koziak.

Podľa politológa Juraja Marušiaka Zeman ukázal ambíciu byť skutočne silným prezidentom. "Jeho rozhodnutie môže pôsobiť deštruktívne na strany doterajšej vládnej koalície, ktoré už nedostali možnosť vytvoriť vládu, hoci na to údajne získali dostatočnú podporu v Poslaneckej snemovni," poznamenal.

Renomovaný ekonóm Jiří Rusnok dnes zložil na Pražskom hrade ústavou predpísaný sľub predsedu vlády.

Český prezident považuje práve vytvorenie takéhoto kabinetu za najlepšie riešenie súčasnej vnútropolitickej krízy po odstúpení premiéra Petra Nečasa a jeho vlády v súvislosti s kauzou okolo bývalej šéfky kabinetu predsedu vlády ČR Jany Nagyovej. Vyplýva to z jeho opakovaných vyjadrení, ktoré potvrdil dnes i v praxi.

Zeman poďakoval Rusnokovi za pripravenosť prijať túto ponuku v neľahkej situácii a zdôraznil, že je presvedčený o jeho schopnosti zvládnuť náročné úlohy, vrátane prípravy budúcoročného štátneho rozpočtu.

Jiří Rusnok poďakoval za dôveru a prisľúbil, že urobí maximum pre naplnenie očakávaní.



Politické strany reagovali na Zemanovo vymenovanie nového premiéra

Prezident Miloš Zeman dnešným vymenovaním Jiřího Rusnoka za premiéra budúcej vlády ČR poprel svoj vlastný výrok, podľa ktorého jeho ďalší krok musí viesť k upokojeniu situácie, nie k cunami. V reakcii to uviedol Martin Kuba, prvý podpredseda Občianskej demokratickej strany (ODS), poverený jej dočasným riadením. Kuba sa domnieva, že hlava štátu vyvolala cunami.

Kubova stranícka kolegyňa Miroslava Němcová, predsedníčka Poslaneckej snemovne a koaličná nominantka na post nástupkyne odstúpivšieho premiéra Petra Nečasa, vyjadrila názor, že prezident nesie zodpovednosť za strácanie času a dynamiky v kritických časoch. Koalícia má totiž väčšinu 101 hlasov v snemovni a nikto iný ju tam nezíska. Prezident vôľu snemovne nerešpektoval, vyplynulo zo slov predstaviteľky ODS, ktorá postoj hlavy štátu i nového premiéra označila za nezodpovedný, napísal internetový server iDNES.cz.

Minister financií v demisii Miroslav Kalousek (TOP 09) tiež vyzdvihol podporu 101 hlasov pre súčasnú koalíciu, ktorá podľa jeho slov rozpustenie snemovne odmieta. "Máme mandát od voličov a máme povinnosť ho vykonávať," citoval jeho slová server Novinky.cz. Vládu úradníkov označil za "vládu kamarátov Miloša Zemana", ktorú vníma ako výsledok nezodpovedného konania prezidenta, pretože úradnícka vláda bez podpory snemovne nebude môcť presadiť rozpočet na budúci rok. Súčasne varoval pred rozpočtovým provizóriom, do ktorého by mohol uvrhnúť prezident krajinu, ak bude aj pri prípadnom menovaní iného premiéra postupovať podobne nezodpovedne ako v tomto prípade.

Líderka najmenšej koaličnej strany LIDEM Karolína Peake potvrdila, že Miroslava Němcová má podporu tohto subjektu, ak vláda odborníkov nezíska dôveru snemovne a práve koaličnú kandidátku prezident v druhom kole poverí zostavením novej vlády.

Opoziční sociálni demokrati (ČSSD) privítali definitívny koniec Nečasovej vlády a prostredníctvom svojho lídra Bohuslava Sobotku spochybnili aj stabilitu koaličnej väčšiny 101 hlasov. Budúca vláda Jiřího Rusnoka však podľa nich nemá podporu v snemovni a ide tak o "slepú uličku". Skutočným riešením vnútropolitickej krízy sú podľa ČSSD naďalej predčasné voľby. Menovanie Rusnokovej vlády však vníma Sobotka ako najlepšie riešenie vedúce k predčasným voľbám.

Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) aj naďalej podporuje rozpustenie Poslaneckej snemovne a predčasné voľby. Rusnokova vláda by podľa predsedu KSČM Vojtěcha Filipa mala predložiť návrh rozpočtu už novej snemovni. Menovanie nového premiéra však líder komunistov privítal.

Veci verejné ústami svojho lídra Víta Bártu i dnes, už pred samotným vymenovaním Rusnoka, potvrdili, že sú za vypísanie predčasných volieb. Súčasne zvážia prípadnú podporu vláde odborníkov.

Predseda KDU-ČSL Pavel Bělohrádek sa domnieva, že vymenovanie nového premiéra samotnú krízu nerieši. "Musí to byť iba medzikrok na ceste k predčasným voľbám. Ľudovci sú presvedčení, že riešením pre krajinu nie je ani pokus o oživenie doterajšej koalície, ani kabinet, ktorý sa opiera iba o dôveru hlavy štátu," povedal Bělohrádek.

Ani pokračovanie korupčnej vlády, ani vládu Zemanových priateľov nevníma ako riešenie Strana zelených, podľa ktorej je jediným možným riešením vypísanie predčasných volieb. Uviedol to predseda strany Ondřej Liška.

Inštitút Václava Klausa kritizuje Zemanovu terminológiu okolo novej vlády

Inštitút Václava Klausa reagoval dnes kriticky na "čudný pojem" vláda odborníkov, ktorý použil pre budúci kabinet prezident Miloš Zeman a ktorý podľa názoru inštitútu priniesli do politického a novinárskeho žargónu súčasná vládna kríza v ČR a dnešné menovanie nového premiéra Jiřího Rusnoka na Pražskom hrade.

Vyplýva to z textu, ktorý sa dnes objavil i na webovej stránke niekdajšej hlavy štátu Václava Klausa.

Spomínaný termín "sám o sebe nehovorí nič o odbornosti budúcich členov vlády, iba zakrýva podstatu veci. Tradične sa takejto vláde, ktorá nevychádza z normálnych politických parlamentných štruktúr, u nás hovorí vláda úradnícka. Je to politologický termín," konštatuje sa v texte označenom ako politický komentár inštitútu.

"Neznamená to, že by v nej a priori a výhradne zasadali kariérni vládni úradníci, ale že je jej mandát obmedzený a charakter prechodný a dočasný. Takáto vláda má krajinu po limitovaný čas administratívne spravovať a nemá sa púšťať do ambicióznych reforiem," konštatuje sa v komentári.

"Zemanov novotvar má znieť ušiam verejnosti lepšie, asi ako znie lepšie označenie expert než byrokrat. Obsahuje však v sebe nebezpečný prvok. Utvrdzuje vo verejnosti nebezpečný omyl, že politika je špinavá vec a vládnuť by mali pokiaľ možno nadstranícki 'odborníci' nezaťažení žiadnou ideológiou," píše sa v texte. "Žiadni takíto odborníci však neexitujú. Politika a správa vecí verejných bez ideového zakotvenia nemôže fungovať, pretože nemá poverenie od občanov. Tým poverením môže byť iba politický mandát, ktorý vzišiel z volieb," píše Inštitút Václava Klausa.

"Politiku je - podľa autorov textu - potrebné rehabilitovať, nie poprieť, pretože bez nej nemôže existovať ani demokracia a ľudská sloboda. Politiku zrušili i komunisti, keď označili za neplodný konflikt rôznych častí spoločnosti. Miesto nej ponúkali nomenklatúrny výber kádrov. Politika je a vždy zostane legitímnou súťažou rôznych konceptov a súperením rôznych záujmov. Myslieť si, že ju možno nahradiť akýmsi konkurzom na odborníkov, znamená chcieť ukradnúť verejné rozhodovanie z rúk verejnosti," uzatvára text inštitútu bývalého prezidenta ČR.