Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Mladší Česi sa Zemana skôr obávajú, starší mu veria

Kandidát na českého prezidenta Miloš Zeman (uprostred), česká herečka Jiřina Bohdalová (vľavo) a jeho dcéra Kateřina po oznámení predbežných výsledkov 2. kola prezidentských volieb 26. januára 2013 v Prahe. Foto: TASR/AP Photo

Zeman je človek z ľudu a je náš, znela jedna z reakcií opýtaných.

Praha 27. januára (TASR) - Nespokojnosť, obavy a nízke očakávania na strane mladších, radosť, spokojnosť a optimistické pohľady do budúcnosti najmä na strane starších. To sú závery miniankety TASR medzi občanmi ČR, ktorí sa dnes pohybovali v okolí pražskej hlavnej železničnej stanice a na Václavskom námestí. V ankete hodnotili výsledky historicky prvej priamej voľby prezidenta ČR, v ktorej zvíťazil Miloš Zeman pred Karlom Schwarzenbergom.

"Zeman je človek z ľudu a je náš. Knieža sa tu objavil po Nežnej revolúcii, a to jedine kvôli majetku. Prečo by sem inak šiel? Čo ho zaujímajú nejakí obyčajní ľudia tu v Čechách?" pýtal sa 65-ročný Vladimír 65 rokov. Je presvedčený, že Miloš Zeman rozumie politike a chápe český národ. "Snáď to bude dobré," dodal.

Devätnásťročný študent gymnázia Petr bol skeptickejší. "Ja som veľmi nespokojný, volil som Karla Schwarzenberga. Je mi ľúto, ako to dopadlo. Môže za to najmä Morava a Sliezko, ľudia z veľkých miest, profesori či študenti volili Karla. Som zvedavý, ako sa s tým vyrovnáme," povedal pre TASR.

Petr sa podľa svojich slov modlí, aby bol Miloš Zeman dobrým prezidentom, ale obáva sa, že krajinu dobre reprezentovať nebude. "Veľa ľudí ho má spojených s alkoholom a urážkami. Bojím sa, čo príde a modlím sa, aby to nebolo nič strašné," uzavrel.

Kateřina (47) víťazstvo Zemana očakávala, no nie je spokojná. "Mám skúsenosť so Zemanom a viem, ako sa prejavoval v dobe, keď bol jeden z našich hlavných politických predstaviteľov a nedôverujem mu. Prajem mu však, aby všetky predsavzatia, ktoré zazneli, splnil" odkázala.

Niektorí sú spokojní, iní nie

Úspešný kandidát na českého prezidenta Miloš Zeman zdraví priaznivcov po výhre vo svojej volebnej centrále 26. januára 2013 v Prahe.
Foto: TASR/Michal Svítok
Josef tvrdí, že v druhom kole prezidentských volieb dostal na výber medzi zápchou a hnačkou, a teda nevybral si a nešiel voliť. "Od nového prezidenta ale očakávam to, čo robil predtým. Pán Zeman vychoval pána Grossa, a to bol veľký zlodej," povedal 56-ročný Josef.

Spokojná s výberom českého národa však bola 69-ročná Zděnka. "Volila som Miloša Zemana. Je to Čech, ja som dôchodkyňa a od vojny nemám rada Rakúšanov a Nemcov. Som vojnové dieťa a teda si pamätám, ako to tu vyzeralo," uviedla Zděnka, podľa ktorej alkohol k politike patrí. "Pijú skoro všetci, je to o nich známe a okrem toho Zeman vraj prestal piť v miere, že by sa vyložene opíjal. Želám mu hlavne veľa zdravia," odkázala.

Zemana si vybrala aj 86-ročná Dagmar. "Zdá sa mi sympatickejší a je to Čech. Myslím si, že bude dobrý prezident, má na to vlastnosti," vysvetlila svoje pohnútky.

Častý názor mladých prezentovala 22-ročná Veronika. "Nie som spokojná s výsledkom, volila som iného kandidáta. Do druhého kola sa síce ten môj nedostal, ale napriek tomu som voliť šla. Bojím sa, že Zeman urobí našej krajine hanbu svojimi výrokmi," uzavrela.