Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Zahraničie

Zeman vymenoval novú ministerku školstva, Kateřinu Valachovú

Miloš Zeman, český prezident Foto: TASR/František Iván

Bývalého ministra školstva Marcela Chládka odvolal Zeman 5. júna tohto roka na podnet premiéra Sobotku.

Praha 17. júna (TASR) - Prezident ČR Miloš Zeman vymenoval dnes novú ministerku školstva, ktorou sa stala Kateřina Valachová. Na slávnostnom ceremoniáli tiež ocenil prácu jej predchodcu Marcela Chládka, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Valachová si ešte v stredu prevzala na Pražskom hrade menovací dekrét z rúk českej hlavy štátu. Je tak v poradí treťou ženou vo vláde premiéra Bohuslava Sobotku.

"Som veľmi rád, pani ministerka, že sme sa dohodli na základnej úlohe vášho rezortu, a síce podpore technického školstva na všetkých troch stupňoch," uviedol Zeman pri vymenovaní Valachovej za novú šéfku rezortu.

Bývalého ministra školstva Marcela Chládka odvolal Zeman 5. júna tohto roka na podnet premiéra Sobotku. Exminister musel skončiť v súvislosti s kauzou šikanovania zamestnancov, o ktorej informoval denník Mladá fronta DNES. Chládek však medializované obvinenia naďalej popiera.

"Marcel Chládek bol niekedy považovaný za gejzír nápadov a vždy dávam prednosť gejzíru pred vyschnutým prameňom, takže by som mu chcel za jeho prácu poďakovať," dodal český prezident.