Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Silné zemetrasenie v Mexiku má vyše 60 obetí

Na snímke muž prehľadáva trosky zrútenej budovy po zemetrasení v Jučitane v mexickom štáte Oaxaca 8. septembra 2017. Na najmenej 32 vzrástol počet obetí zemetrasenia, ktoré dnes postihlo južné Mexiko. Foto: TASR/ AP

Zemetrasenie spôsobilo aj rozsiahle materiálne škody, zničené alebo poškodené boli stovky budov. Viac ako 1,8 milióna obyvateľov zostalo aspoň nakrátko bez dodávok elektrickej energie.

Mexiko 9. septembra (TASR/Teraz.sk) - Mexický prezident Enrique Peňa Nieto informoval, že silné zemetrasenie, ktoré v piatok postihlo pobrežné oblasti na juhu jeho krajiny, si vyžiadalo najmenej 61 obetí.

Spresnil, že 45 ľudí zahynulo v štáte Oaxaca, ďalších 12 v Chiapase a štyria v štáte Tabasco.

Najviac obetí hlásia z mesta Juchitán v štáte Oaxaca, kde prišlo o život 36 ľudí. Zemetrasenie tam napáchalo aj veľké materiálne škody: medzi zrútenými budovami je nemocnica a časť radnice.

Prezident Peňa Nieto v súvislosti s prírodným nešťastím vyhlásil v piatok trojdňový štátny smútok. Vo svojom televíznom prejave tiež prisľúbil, že vláda pomôže pri obnove zničených objektov a infraštruktúry, a vyzval spoluobčanov na solidaritu. Za prioritu označil dodávky vody a potravín a poskytnutie zdravotnej starostlivosti ľuďom v núdzi.

Zemetrasenie spôsobilo aj rozsiahle materiálne škody, zničené alebo poškodené boli stovky budov. Viac ako 1,8 milióna obyvateľov zostalo aspoň nakrátko bez dodávok elektrickej energie. V minimálne 11 z 31 mexických štátov uzavreli školy a nariadili previerku statiky školských budov.


Piatkové zemetrasenie bolo jedným z najsilnejších v Mexiku za posledných 100 rokov. Vystrašilo aj obyvateľov v 1000 kilometrov vzdialenej metropole Mexiko. Len v priebehu prvých dvoch hodín bolo zaznamenaných vyše 60 dotrasov.



Otrasy vystrašili aj obyvateľov v tisíc kilometrov vzdialenej mexickej metropole Mexiko. Ľudia tam v panike vybiehali z knísajúcich sa budov na ulicu, niektoré časti mesta zostali bez elektriny.

Americká geologická služba (USGS) informovala, že zemetrasenie s epicentrom v blízkosti hraníc s Guatemalou malo magnitúdu 8,1. Epicentrum sa nachádzalo pod morským dnom 165 kilometrov západne od juhomexického mesta Tapachula. Hypocentrum bolo v hĺbke 69,7 kilometra.



Varovanie pred vlnami cunami bolo vydané pre Americkú Samou, Cookove ostrovy, Ekvádor, Salvádor, Fidži, Francúzsku Polynéziu, Guatemalu, Kiribati, Samou, Tokelau, Tuvalu, Vanuatu a francúzske zámorské územie Wallis a Futuna.

Na snímke ľudia, ktorých evakuovali z miestnych barov počas zemetrasenia, stoja na ulici v štvrti La Roma v Mexico City, ktorá zostala bez elektriny 7. septembra 2017.
Foto: TASR/AP


Cunami, ktoré dosiahli výšku jeden meter nad úrovňou prílivu, boli zaznamenané v blízkosti prístavného mesta Salina Cruz v štáte Oaxaca. V blízkosti turistického strediska Huatulco sa vyskytli vlny vysoké približne 0,7 metra. Nebolo bezprostredne známe, spôsobili nejaké škody.

V prvých dvoch hodinách po hlavnom otrase, ku ktorému došlo vo štvrtok o 22.49 h miestneho času, bolo podľa mexických seizmológov zaznamenaných najmenej 61 dotrasov, pričom najsilnejší mal magnitúdu 6,1.


Mexický prezident hovorí o najsilnejšom zemetrasení za posledných 100 rokov



Zemetrasenie v Mexiku s magnitúdou 8,2 bolo najsilnejšie v krajine za posledných 100 rokov. Vyhlásil to mexický prezident Enrique Peňa Nieto.

Prezident podľa agentúry AP potvrdil, že zemetrasenie si vyžiadalo najmenej päť mŕtvych, spôsobilo veľké škody a bezprostredne po ňom sa ocitol bez elektriny milión ľudí. Dodávky už boli obnovené pre 800.000 ľudí.

Nieto taktiež informoval, že v prvých dvoch hodinách po hlavnom otrase, ku ktorému došlo vo štvrtok o 23.49 h miestneho času (dnes o 06.49 h SELČ), bolo podľa mexických seizmológov zaznamenaných najmenej 62 dotrasov, pričom najsilnejší mal magnitúdu zrejme 7,2.

Hlavné mesto Mexika postihlo 19. septembra 1985 zemetrasenie s magnitúdou 8,1, ktoré si vyžiadalo viac ako 10.000 mŕtvych. Úrady odvtedy zaviedli prísnejšie stavebné predpisy a vyvinuli systém varovania pred zemetrasením využívajúci senzory umiestnené na pobreží.

Mexiko sa nachádza v oblasti styku piatich tektonických dosiek, takže zemetrasenia sú tam veľmi časté.

Výberová chronológia zemetrasení vo svete s magnitúdou viac ako 8,0




- 26. decembra 2004 - Indonézia - Pri zemetrasení s magnitúdou 9,1–9,3 a následných prívalových vlnách cunami prišlo o život alebo je nezvestných 230.000–280.000 ľudí. Epicentrum otrasov bolo v blízkosti indonézskej Sumatry. Postihnuté boli Thajsko, Indonézia, India, Srí Lanka, Maldivy a Bangladéš. Otrasy boli značne citeľné aj v Malajzii a Singapure.

- 28. marca 2005 - Indonézia - V blízkosti severného pobrežia ostrova Sumatra pripravilo zemetrasenie s magnitúdou 8,7 o život vyše 1000 ľudí. Epicentrum bolo pri ostrove Nias a zničilo jeho hlavné mesto. Ostrov leží asi 1400 kilometrov severozápadne od indonézskeho hlavného mesta Jakarta.

- 12. septembra 2007 - Indonézia - Silné zemetrasenie s magnitúdou 8,0 zasiahlo indonézsky ostrov Sumatra. Upozornenie pred cunami následne vyhlásili úrady v Indonézii, Malajzii a na Srí Lanke, pre vybrané ostrovy aj v Indii a Austrálii. V celom regióne evakuovali niektoré úrady a budovy.

- 30. septembra 2009 - Samoa - Silné zemetrasenie s magnitúdou 8,3 spôsobilo v Tichom oceáne cunami na ostrovoch Samoa a Americká Samoa. Hypocentrum zemetrasenia ležalo približne 190 kilometrov juhozápadne od Americkej Samoy v hĺbke 33 kilometrov.

- 27. februára 2010 - Čile - Silné zemetrasenie s magnitúdou 8,8 zasiahlo strednú časť Čile. Prírodná katastrofa si vyžiadala 525 mŕtvych a 25 ľudí zostalo nezvestných. Zemetrasenie a následné cunami spôsobili materiálne škody v odhadovanej výške 30 miliárd dolárov.

- 11. marca 2011 - Japonsko - Severovýchodnú časť Japonska zasiahlo veľmi silné zemetrasenie s magnitúdou 9,0. Otrasy vyvolali cunami s výškou desiatok metrov, ktoré spôsobili obrovské škody. Približne 19.000 ľudí zahynulo alebo sú nezvestní. Japonský výskumný tím zistil, že cunami dosiahlo v prefektúre Iwate výšku 38,9 metra. Vlna strhávala autá, zničila najmenej 18.000 domov a ďalších viac ako 130.000 domov poškodila. Najviac postihnutými boli prefektúry Mijagi, Iwate a Fukušima. Zemetrasenie otriasalo niekoľko minút aj budovami v hlavnom meste Tokio, ležiacom takmer 400 kilometrov južne od epicentra. To sa nachádzalo približne 130 kilometrov východne od mesta Sendai v prefektúre Mijagi.

- 2. apríla 2014 - Čile - Päť mŕtvych si vyžiadalo zemetrasenie s magnitúdou 8,2, ktoré v noci zasiahlo severné pobrežie Čile a spôsobilo len menšie vlny cunami. Po prvom otrase nasledovalo najmenej desať silných dotrasov vrátane jedného z magnitúdou 6,2.

- 16. septembra 2015 – Čile - Zemetrasenie s magnitúdou 8,3 postihlo pobrežie v oblasti prístavného mesta Coquimbo a zničilo stovky domov. Zahynulo pri ňom 13 ľudí a 14 osôb utrpelo zraneni.

- 22. januára 2017 - Šalamúnove ostrovy - Silné zemetrasenie s magnitúdou 8,0 zasiahlo Šalamúnove ostrovy ležiace v Pacifiku. Ohnisko zemetrasenia ležalo neďaleko Papuy-Novej Guiney v hĺbke 167 kilometrov. Neboli hlásené žiadne úmrtia a ani materiálne škody.