Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Zemetrasením postihnuté okolie Osaky sužujú prívalové dažde

Priehlbina na ceste je naplnená vodou po poškodení vodovodného potrubia následkom zemetrasenia v japonskom meste Takacuki, v japonskej prefektúre Osaka 18. júna 2018. Foto: TASR/AP

Zemetrasenie si vyžiadalo päť obetí a ďalších 400 ľudí utrpelo zranenia.

Tokio 20. júna (TASR) - Prívalové dažde a ďalšie dotrasy zasiahli v stredu zemetrasením postihnutú oblasť na západe Japonska. Miestne úrady varovali pred zosuvmi blata, informuje agentúra DPA.

Mesto Osaka a jeho okolie postihlo v pondelok zemetrasenie s magnitúdou 6,1. Predstavitelia japonského meteorologického ústavu JMA varovali pred "rastúcou hrozbou zosuvov blata a zrútených obydlí", ako aj pred záplavami, búrkami, silným vetrom a rozvodnenými riekami. V niektorých častiach regiónu môže v stredu spadnúť až 300 milimetrov zrážok.

Zemetrasenie si vyžiadalo päť obetí a ďalších 400 ľudí utrpelo zranenia. Zhruba 1600 osôb zostáva v evakuačných centrách v prefektúre Osaka z dôvodu obáv, že nastanú ďalšie dotrasy, uviedla japonská vláda.

Silný dážď, ktorý oblasť postihol v stredu, zmaril úsilie o obnovu v niektorých častiach Osaky, kde boli prerušené dodávky vody a plynu.

Japonsko sa nachádza na území, kde sa stretávajú štyri tektonické platne, preto je často postihnuté zemetraseniami. V krajine sa nachádza aj vyše 100 aktívnych sopiek.