Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Zemetrasením zničená veža v Nepále je miestom selfie fotiek

Záchranári vyťahujú telo z trosiek budovy, ktorá sa zrútila počas sobotňajšieho zemetrasenia v nepálskom Bhaktapure 27. apríla 2015. Foto: TASR/AP

Zo slávnej historickej deväťposchodovej veže Dharahara v nepálskej metropole Káthmandu sa pri zemetrasení stala iba obrovská kopa červených tehál a prachu.

Káthmandu 27. apríla (TASR) - Sociálne médiá sú kronikou života a niekedy aj smrti. Nemalo by teda prekvapovať, že jedno miesto, predstavujúce obrovskú ľudskú a kultúrnu stratu po ničivom sobotňajšom zemetrasení v Nepále, je teraz "bombardované" klikajúcimi smartfónmi.

Zo slávnej historickej deväťposchodovej veže Dharahara v nepálskej metropole Káthmandu sa pri zemetrasení stala iba obrovská kopa červených tehál a prachu. Na okolité sutiny sa šplhajú desiatky ľudí a robia si "selfie" zábery s troskami veže alebo spoločné fotografie s priateľmi.



Vežu postavili v roku 1832 nepálski vládcovia a bola jednou z najvzácnejších pamiatok krajiny. Nachádza sa aj na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Turisti si ju fotografovali oveľa viac než ostatné budovy zničené sobotňajším zemetrasením, uviedla dnes tlačová agentúra AP.



Nie je jasné, koľko ľudí zahynulo vo veži, ale v čase otrasov bola údajne plná turistov.

Študent ekonómie Pawan Thapa (21), ktorý pricestoval z predmestia na pomoc pri záchrannej akcii, bol znechutený atmosférou na mieste. Niektorí z ľudí, čo sa pri veži Dharahara fotografovali, sa pred smartfónmi usmievali.

"Je to turizmus po miestach postihnutých zemetrasením. To nie je správne," povedal študent. "Viac ich zaujíma robenie selfie záberov než hĺbka celej tragédie," dodal.

Väčšinu týchto fotografujúcich ľudí však zrejme netvorili turisti, ale miestni obyvatelia, ktorí chceli zachytiť skazu svojej štvrte - a stratu historickej pamiatky, ktorá ich štvrť dostala do povedomia.