Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Zemmour podporil víza pre utečencov z Ukrajiny s väzbami na Francúzsko

Francúzsky krajne pravicový prezidentský kandidát Éric Zemmour reaguje počas kampane 5. februára 2022 vo francúzskom Reims. Foto: TASR/AP

Podľa Zemmoura je prípustné uplatňovať odlišné pravidlá pre potenciálnych uchádzačov o azyl z Európy a pre osoby z arabských krajín.

Paríž 8. marca (TASR) – Francúzsky krajne pravicový prezidentský kandidát Éric Zemmour vyjadril v utorok presvedčenie, že Ukrajinci s rodinnými väzbami na Francúzsko by mali dostať víza. Naopak, takúto možnosť by nemali mať tí, ktorí utekajú pred ozbrojenými konfliktmi z arabských moslimských krajín. TASR prevzala túto informáciu z agentúry Reuters.

"Ak majú väzby na Francúzsko, ak majú vo Francúzsku rodinu vo Francúzsku... dajme im víza," povedal Zemmour pre televíziu BFM.

Podľa Zemmoura je prípustné uplatňovať odlišné pravidlá pre potenciálnych uchádzačov o azyl z Európy a pre osoby z arabských krajín. "Je to otázka asimilácie," uviedol. "Sú ľudia ako my a ľudia, ktorí nie sú ako my. Každý teraz chápe, že arabskí alebo moslimskí prisťahovalci nie sú ako my a je omnoho ťažšie ich integrovať."

Na archívnej snímke z 3. marca 2022 žena plače zatiaľ čo uteká s dvomi synmi do vlaku smerom do Ľvova na železničnej stanici v Kyjeve.
Foto: TASR/AP


Zemmour varoval, že "emocionálna reakcia" na aktuálnu krízu môže spôsobiť utečeneckú vlnu v celej Európe po tom, čo EÚ súhlasila s tým, že Ukrajinci utekajúci pred vojnou majú nárok na dočasnú ochranu v členských krajinách EÚ po dobu troch rokov. Ocenil tiež prísnejší postup Británie, ktorá v pondelok odmietla zmierniť pravidlá pre udeľovanie víz pre ukrajinských utečencov.

Zemmoura uznal v januári súd vo Francúzsku vinným z podnecovania k rasovej nenávisti a udelil mu pokutu vo výške 10.000 eur. V septembri 2020 totiž vo vysielaní francúzskej televízie CNews uviedol, že neplnoletí migranti, ktorí prichádzajú do Francúzska bez sprievodu, "sú zlodeji, vrahovia a sexuálni násilníci", ktorí by mali byť poslaní späť do svojej vlasti.

Utečenci utekajúci pred vojenským konfliktom na Ukrajine sa navzájom utešujú po ich príchode na moldavsko-ukrajinský hraničný priechod Palanca na hraniciach s Moldavskom 7. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Tohto krajne pravicového politika a novinára v minulosti dvakrát usvedčili z nenávistných prejavov, pričom 16-krát ho vyšetrovali pre poburujúce vyjadrenia týkajúce sa imigrácie a islamu.

Zemmour v minulosti podporoval ruského prezidenta Vladimira Putina. V septembri 2020 na Twitteri napísal, že Moskva je "najspoľahlivejším spojencom, spoľahlivejším ako Spojené štáty, Nemecko či Británia". Ruský útok na Ukrajinu, ktorý sa začal 24. februára, však Zemmour odsúdil. Od začiatku ruskej invázie klesla Zemmourova podpora v prieskumoch verejnej mienky o tri až štyri percentuálne body na približne 12 percent.